Lisää kasviksia ja säännöllinen ruokarytmi – Näin sinäkin onnistut!

Mia Tienhaara päätti tänä vuonna haastaa itsensä ja perheensä syömään entistä enemmän kasviksia ja pitämään samalla huolta säännöllisemmästä ateriarytmistä.

 

Ilokseen hän pääsi mukaan Iltalehden aktiiviseen testiryhmään, jota on jo muutaman kuukauden ajan ohjannut laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji.

 

Mia kertoo haasteen käynnistyneen omalta osaltaan hienosti.

 

– Olen ollut positiivisilla fiiliksillä ja onnistunut lisäämään lounaan kiinteäksi osaksi arkirytmiäni, kertoo Mia tyytyväisenä.

 

Perheenäiti ja etätöitä kotonaan tekevä Mia on pitänyt projektin alusta asti huolta siitä, että lounas on tullut nautittua ja lounashetki rauhoitettua.

 

Mia Tienhaara haastoi itsensä ja perheensä Syö hyvä olo 2021 -haasteen myötä lisäämään kasviksia päivän kaikille aterioille ja pitämään huolta ruokarytmistä.

– Useimmiten lounaani on Hetki-salaatti ja myös etäkoulua kotona käynyt lapseni on usein tahtonut syödä Hetki-salaatin lounaaksi. Se onkin ollut oikein helppo ratkaisu. Enää minun ei tarvitse miettiä etukäteen syömisiä, vaan helppo lounashetki on jokapäiväinen juttu.

 

Ryhmän asiantuntijana toimiva Karim muistuttaa, että juuri lounaan järkevöittäminen oli Mialla suurimpana haasteena ensimmäisellä tapaamisella.

 

– Mahtavaa, että lounas on löytänyt paikkansa!

 

Löydä suosikkilounassalaatti itsellesi Hetki-salaattiaterioiden joukosta!

 

Mia on onnistunut sisällytettyä päiviinsä jo säännöllisen lounashetken. Hetki-salaattiaterioista ja Hetki-salaattisekoituksista on kätevää valmistaa nopea lounas.

Hurja nälkä myöhään iltapäivällä

 

Mia on tehnyt monen muunkin tavoin intensiivisesti etätöitä kotonaan viime viikkojen aikana. Päivät ovat venyneet usein yli neljään. Kun työt on saatu pakettiin, on äidillä melkoisen kiire ryhtyä valmistelemaan päivällistä.

 

– Minulla saattaa itselläni olla silloin jo hurja nälkä ja olen ajatellut, että välipala olisi voinut olla iltapäivällä hyväksi. Tähän kaipaisin siis vielä tukea ja ajatteluapua.

 

Karim huomauttaa, että kaikilla testiryhmäläisillä on haasteita juuri välipalan nauttimisen kanssa. Ravitsemusterapeutin mukaan välipalaa rakentaessa kannattaa noudattaa tuttua lautasmallia, samalla tavalla kuin pääaterioissa, mutta pienimuotoisemmin.

 

– Kaikille aterioille olisi hyvä ottaa mukaan kasviksia, nälän tunteen loitolla pitävä proteiinin lähde ja jokin hiilihydraatin lähde.

 

Hiilihydraateilla on merkitystä myös työskentelyvireyteen. Jos hiilihydraatin lähde puuttuu, ei työn teho ole välttämättä niin hyvä, kuin se olisi hiilihydraatin kanssa.

Myös aivot tarvitsevat energiaa

 

Mia on ajatellut, ettei hän istumayöntekijänä tarvitse välipalaa lainkaan.

 

– Mutta sehän on siis tärkeää muunkin kuin liikkumisen kannalta. Aivonikin tarvitsevat energiaa.

 

Karim muistuttaa, että kun nauttii välipalan, ei päivällisen tarvitse olla valtavan suuri.

 

– Todella kova nälkä jää syntymättä ja päivällisen annoskoko pysyy kohtuullisena. Työvireyden ja iltapäivän jaksamisen kannalta kannattaa lisätä välipala ruokavalioon, Karim neuvoo.

 

Mia muistaa viime päivien aikana tutustuneensa jo Hetki-tuorepuuroihin.

 

– Tuntuu, että ne voisivat toimia välipaloina minulle hyvin. Esimerkiksi Hetki Tuorepuuro Puolukka-chiansiemen on kaiken lisäksi aivan superhyvää. Meillä koko perhe, lapset mukaan lukien, pitävät tuorepuuroista paljon, Mia kertoo hymyillen ja jatkaa.

 

– Meillä siis muut perheenjäsenet syövät oikein aktiivisesti välipaloja, mutta minun pitäisi myös itse saada sekin puoli kuntoon.

 

Tutustu Mian perheen suosikkivälipaloihin Hetki Tuorepuuroihin ja myös muihin Hetki-välipalavaihtoehtoihin.

 

Mian perheessä Hetki-tuorepuurot maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin.

Hetki-tuotteiden ravintosisällöt yllättivät

 

Mian mukaan suurin yllätys testijakson aikana on ollut se, miten valtava Hetki-tuotevalikoima on ja miten runsaasti sieltä löytyy terveellisiä valmisruokia ja puolivalmisteita.

 

– On hienoa, että näiden tuotteiden ravintosisällöt ovat näin kohdillaan. Se on todella yllättänyt minut.

 

Jakson aikana Mia on monena päivänä hyödyntänyt Hetki-tuotteita myös koko perheen aterioilla.

 

– Olen aivan häikäilemättömästi vetänyt pannulle Hetki-tuotteita ja päässyt itse hyvin helpolla. Nämä toimivat ja uskon, että näistä tulee meidän perheellemme pysyvä juttu.

 

Hän aikoo myös ehdottaa paikalliselle kauppiaalle, että kauppaan otettaisiin Hetki-tuotteita laajemmin valikoimaan mukaan.

 

Mitä kaikkea Hetki-valikoimasta sitten löytyykään?

 

Mia aikoo mennä pyytämään paikallista kauppiasta ottamaan Hetki-tuotteita laajemmin lähikaupan valikoimaan mukaan.

Positiivinen kierre

 

Ennen Syö hyvä olo 2021 -haastetta Mia nautti lounaalla pikaisesti voileipiä.

 

– Silloin minulla ei ollut yhtä energinen ja hyvä olo kuin nykyään.

 

Jos on joka iltapäivä ihan puhki, niin silloin on syytä lähteä korjaamaan tilanne.

 

– Sen sinä olet nyt saanut alkuun. On hienoa, että olet jo saanut aikaan muutoksen ja jaksat paremmin, Karim kannustaa.

 

Mia oivaltaa, että lounaan merkitys on todellakin ollut selvästi suurempi, kuin mitä hän aikaisemmin luuli.

 

– Ajattelin, että kun syön hyvän aamiaisen, niin jaksan sillä. Minulla oli myös ajatus, että aikuinen ei tarvitse kahta lämmintä ateriaa päivässä. Pidin päivällistä perheen kanssa ainoana pääateriana ja lounas jäi toissijaiseksi.

 

Nykyään Mia jaksaa lähteä työpäivän jälkeen myös vaikkapa kävelylenkille. Fyysisen aktiivisuuden lisääntymisen myötä tilanne vaikuttaa yöuniin ja sitä kautta seuraavaan päivään.

 

– Koen saavani itsestäni normaalia enemmän irti. Olen positiivisessa kierteessä, Mia huomauttaa onnellisena.

 

Koko perheelle enemmän kasviksia

 

Mia kertoo seuraavaksi tavoitteekseen lisätä kasviksia entistä enemmän koko perheen aterioihin.

 

– Meillä kaikki perheenjäsenet ovat kovasti tykänneet Hetki-tuotteista. Nykyään meillä on vaihtelevasti erilaisia kasviksia tarjolla, ei enää pelkkää tomaattia ja kurkkua. Sillä linjalla tahdomme jatkaa.

 

Erilaiset Hetki-salaatit ovat myös jo löytäneet Mian perheen pöytään.

 

– Jopa meidän 9-vuotias, joka ei aikaisemmin ole hirmuisen paljon salaatista välittänyt, syö näitä todella hyvällä ruokahalulla

.

Mian ollessa työpalaverissa tietokoneellaan, saattavat lapset hakea omatoimisesti jääkaapista Hetki-salaattipussin, tai muun salaatin.

 

– Sitten he kaatavat sen lautaselle ja lisäävät siihen ihan itse kastiketta päälle, Mia kuvailee ylpeänä.

 

Karimin mielestä tämä on aivan mahtava juttu.

 

– Tämä on todella tärkeää. Lapset ja nuoret opettelevat makuja, ruokailutottumuksia sekä ruoanlaittoa. Se että he ovat innostuneet tästä, voi kantaa hyvin pitkälle aikuisuuteen.

 

Karim huomauttaa, että jos Mian lapset saavat jossain vaiheessa omia lapsia, siirtyy hyvä ruokailukulttuuri myös heille eteenpäin.

 

– Näin me olemme yhdessä muuttamassa ruokakulttuuria hiljalleen paremmaksi.

 

Löydä lisää helppoja ja terveellisiä Hetki-tuotteita.

 

Lisää testiryhmän kuulumisia pääset kuulemaan taas kesäkuussa.

 

Koko perhe pääsee viettämään yhteisiä maukkaita ja hauskoja ateriahetkiä helposti Hetki-tuotteita hyödyntämällä.
Koko perhe pääsee viettämään yhteisiä maukkaita ja hauskoja ateriahetkiä helposti Hetki-tuotteita hyödyntämällä.

Lue myös nämä tai katso kaikki uutiset

Ethän skippaa lounasta

Aamiaista kutsutaan usein päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta yleisen jaksamisen kannata lounas on vähintään yhtä tärkeä. Riittävän lounaan avulla aivot ja

Tutustu lisää

10 Faktaa proteiinista

Suomalaisista 18−64-vuotiaista 80 % saa proteiinia ravitsemussuositusten mukaisesti ja loput yli suosituksen, eli yleisesti ottaen suomalaisten proteiinin saanti on riittävää.

Tutustu lisää