Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmasosa syntyy ruuasta. Syömäkelpoista ruokaa päätyy kuitenkin jatkuvasti roskiin.

 

Kun ruokaa heitetään hukkaan, ruuan tuotannosta aiheutuneet päästöt ovat syntyneet turhaan. Ruokahävikin välttäminen onkin tehokas keino vähentää ruoan aiheuttamaa ympäristökuormitusta.

 

Ruoan roskiin heittämisestä syntyy myös turhaa rahanmenoa. Suomalaisissa kodeissa heitetään vuosittain roskiin jopa 120–160 miljoonaa kilogrammaa ruokaa. Se tekee 20–25 kiloa per henkilö.

 

Rahassa mitattuna ruokahävikkiä syntyy reilun sadan euron arvosta henkeä kohden. Neljän hengen perheessä ruokaa menee roskiin vuosittain keskimäärin 500 euron edestä.

 

Koko maailman mittakaavassa joka vuosi heitetään pois noin kolmannes kaikesta tuotetusta ruuasta eli 1,3 miljardia tonnia. Tällä määrällä voitaisiin ruokkia arvioiden mukaan jopa kaksi miljardia ihmistä.

 

Osta ruokaa vain sen verran kuin syöt

 

Monet ostavat ruokaa kotiin jättipakkauksissa, jolloin ruuan kilohinta on hieman halvempi. Silloin käy kuitenkin helposti niin, että ruokaa tulee ostettua liikaa ja osa ehtii pilaantua, ja siitä on säästäminen kaukana.

 

Yksi parhaita keinoja välttää hävikkiä onkin opetella hankkimaan kotiin vain sen verran ruokaa kuin varmasti tietää käyttävänsä.

 

Hetki-salaattipussissa on ainekset monipuoliseen lisukesalaattiin, josta voit muokata mieleisesi lisäämällä annokseen esimerkiksi mansikoita.
Hetki-salaattipussissa on ainekset monipuoliseen lisukesalaattiin, josta voit muokata mieleisesi lisäämällä annokseen esimerkiksi mansikoita.

Turhaan tuotetun ja roskiin heitetyn ruuan päästöt ovat huomattavasti suurempia kuin niiden pakkauksista aiheutuvat päästöt.

 

Pakkauksen tarkoitus on suojata elintarvikkeita vahingoittumiselta ja pilaantumiselta, joten ne ehkäisevät osaltaan ruokahävikin syntymistä. Pienemmät pakkauskoot ovatkin ruokahävikin kannalta usein parempi vaihtoehto.

 

Sopivat pakkauskoot ehkäisevät ruokahävikkiä

 

Hetki-tuoteperheen salaattipussit ja wok-sekoitukset sisältävät juuri sopivan määrän erilaisia kasviksia, joiden avulla saat lisättyä ruokavalioosi monipuolisesti vihanneksia ilman pelkoa turhasta hävikistä.

 

Hetki wok-aineksista syntyy käden käänteessä herkullinen ateria ilman turhaa hävikkiä.
Hetki wok-aineksista syntyy käden käänteessä herkullinen ateria ilman turhaa hävikkiä.

Hetki wok-ateriat sisältävät valmiiksi pilkotut kasvikset sekä proteiinin, ja yhdestä pakkauksesta valmistat hetkessä sopivan kokoisen aterian kahdelle hengelle. Mikrossa lämmitettävästä Hetki-ateriasta saat nopeasti ravitsevan ja maittavan lounaan yhdelle.

 

Valmiiden Hetki salaattiaterioiden valikoimassa on tarjolla useita eri makuvariaatioita, joista löydät uusia raikkaita makuelämyksiä vaikka viikon jokaiselle päivälle. Kätevä annospakkaus takaa sen, ettei jääkaappiin tarvitse turhaan ostaa suuria määriä erilaisia helposti nahistuvia salaattiaineksia.

 

Ruokahävikkiä ennaltaehkäisevät Hetki-pakkaukset on myös helppo kierrättää muovinkeräykseen, josta ne päätyvät uusiokäyttöön.

 

Millainen on oma suhteesi ruokahävikkiin? Tyhjennätkö lautasesi biojätteisiin ja unohteletko jääkaappiisi yllätyksiä vai hyödynnätkö elintarvikkeesi viimeistä murua myöten? Testaa Iltalehden sivuilla, onko hävikkisi hallinnassa!