Yleisen ravitsemussuosituksen mukaan päivittäin tulisi syödä vähintään 500 grammaa kasviksia. Kuitenkin vain harva suomalainen saa joka päivä täyteen suositusten mukaisen määrän vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö kasviksia suositusten mukaisen määrän. Suurimmalla osalla suomalaisista on siis vielä parantamisen varaa ruokailutottumuksissaan.

 

– Tähän liittyy ruokakulttuuri, ruokaympäristömme, sukupuoli ja moni muu asia. Väestötasolla nähdään, että naiset syövät kasviksia miehiä enemmän, ja edelleen on miehiä, joiden mielestä kasvikset eivät ole kunnon ruokaa, sanoo ravitsemusterapeutti Karim Khanji.

 

Hyvän olon haaste vie kohti terveellisempiä valintoja

 

Hetki-tuotteita valmistava Fresh Servant haluaa kannustaa suomalaisia syömään runsaammin ja monipuolisemmin kasviksia ja haastaa Iltalehden lukijat mukaan herkulliseen Syö Hyvä Olo 2021 -haasteeseen. Projektin edetessä seuraamme lukijoista koostuvien testiryhmäläisten herkullista matkaa kohti parempaa oloa.

 

Oppaanamme toimii terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji, joka opastaa Iltalehden lukijoista koottua testiryhmää kohti terveellisempiä ruokailutottumuksia ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

 

Juttusarjaa seuraamalla saat itsekin hyödyllisiä vinkkejä siihen, kuinka pienillä askelilla kohti terveellisempää ruokavaliota voit parantaa helposti omaa hyvinvointiasi.

 

Jo pelkkä kasvisten lisääminen ruokavalioon voi parantaa merkittävästi ruokavalion laatua.