Tiia muutti yhden asian aamiaisessaan – huomasi muutokset nopeasti

Tiia luuli aiemmin syövänsä aamulla tarpeeksi, mutta oli usein nälkäinen jo ennen lounasta.

 

Helsinkiläinen opiskelija Tiia Mäkinen on ollut kevään aikana* mukana Hetki-tuotteiden ja Iltalehden testiryhmässä, jossa hän on saanut kuukaudeksi käyttöönsä erilaisia Hetki-tuotteita, kuten salaattiaterioita, mikroaterioita, ruoanlaittoa helpottavia valmiiksi pestyjä ja pilkottuja salaatti- ja kasvissekoituksia sekä välipalatuotteita.

 

Ennen koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilaa Tiia kävi lähes päivittäin ammattikorkeakoulussa toisella paikkakunnalla, ja oli siksi tottunut syömään aamiaisen matkalla.

 

– Tein yleensä smoothien, joka oli helppo ottaa mukaan aamulla eikä tarvinnut syödä kiireessä heti heräämisen jälkeen, hän kertoo.

 

Hän ajatteli smoothien olevan riittävä aamiainen, mutta silti nälkä oli yleensä lounasaikaan mennessä jo kova. Tällaisessa tilanteessa riskinä on, että lounaalla tulee helposti syötyä liian raskaasti – mikä taas vaikuttaa iltapäivän vireystasoon.

 

Uusi ruokarytmi

 

Testiryhmän myötä Tiia pääsi käymään ruokavaliotaan läpi personal trainerina ja ravintovalmentajana työskentelevän Marianne Särkiniemen kanssa. Tiian päivät olivat pitkiä, sillä täyden koulupäivän jälkeen hän meni usein vielä suoraan urheilemaan tai illaksi töihin. Siksi ruokailuakin piti miettiä sen kautta, että energia ei lopu kesken ja mieli pysyy virkeänä pitkin päivää.

 

– Kävimme paljon läpi syömiseen liittyviä vinkkejä, eli miten mitä ja missä kohtaa päivää olisi hyvä syödä, Tiia kertoo.

 

Uuden rytmin myötä hän on totutellut syömään aamuisin enemmän, ja sillä on ollut suora vaikutus jaksamiseen koko päivän aikana.

 

– Nyt kun olen syönyt aamuisin täytetyn rieskan, tuorepuuron ja hedelmälohkoja, nälkä pysyy poissa helposti lounaaseen asti, Tiia kuvaili testijakson jälkeen.

 

Toinen suuri muutos tapahtui välipalan suhteen. Tiian toivoi vinkkejä siihen, miten hänen kannattaisi syödä koulupäivän aikana, jos tarkoitus oli mennä vielä illalla salille.

 

– Ruokailurytmi on ollut tasaisempi. Olen syönyt välipalan muutama tunti lounaan jälkeen ja isomman ruoan sitten vielä treenin jälkeen kotona.

 

Enemmän aikaa, vähemmän suunnittelua

 

Kaikilla on elämässä välillä kausia, jolloin tekemistä on paljon ja tunnit tuntuvat loppuvat kesken vuorokaudessa. Tällaisina aikoina kannattaa miettiä, mistä elämän osa-alueista olisi helppo nipistää – ja yksi näistä on ruoanlaitto.

 

Hetki-tuotteet on suunniteltu helpottamaan arkea ja tarjoamaan terveellisiä ja herkullisia vaihtoehtoja niin kotiin kuin kodin ulkopuoliseenkin ruokailuun. Täytetyt leivät, tuorepuurot, salaattiateriat ja naposteluhedelmät on helppo napata mukaan töihin tai kouluun joko omasta jääkaapista tai ruokakaupasta matkan varrelta ja syödä missä vain.

 

Tämä vähentää myös suunnittelun tarvetta, kun tietää, että terveellisen ja monipuolisen lounaan saa tarvittaessa haettua lähikaupasta muutamassa minuutissa.

 

Myös Tiia huomasi testijakson aikana suuren muutoksen juuri ajan säästymisessä.

 

– Aamulla ei tarvitse herätä aikaisemmin tekemään aamupalaa, vaan sen voi ottaa valmiina mukaan. Muutenkaan ruoanlaittoon ei ole tänä aikana mennyt juuri ollenkaan aikaa, hän kuvailee.

 

– Olen myös huomannut, että olo on tosi hyvä, kun ei ole syönyt epäterveellistä ruokaa ja silti on jaksanut tehdä asioita normaalisti. Ajattelin aiemmin, että salaatti on todella kevyt ruoka, mutta kaikki on kiinni siitä, mitä siihen yhdistää.

 

Tiia on myös yhdistellyt kevyempiä Hetki-tuotteita monipuolisemmiksi kokonaisuuksiksi.

 

– Jos on ollut kova nälkä esimerkiksi treenin jälkeen, niin olen saattanut ottaa lämmitettävän mikroaterian ja siihen kylkeen esimerkiksi kreikkalaisen salaatin. Näin on saanut tarpeeksi hiilihydraatteja ja tullut täyteen, mutta syönyt samalla ison annoksen salaattia, hän kertoo.

 

Hänen omia suosikkejaan Hetki-tuotteista ovat juuri lämmitettävät, tuoreet mikroateriat, täytetyt rieskat, kookosmaitopohjainen puolukka-chiansiemen-tuorepuuro ja Premium loimulohi caesarsalaatti.

 

– Tykkään syödä leipää, koska se pitää hyvin nälän ja lämmitettävät ateriat olivat kivaa vaihtelua. Tuorepuuro oli sellainen, jonka voisin hyvin ostaa jatkossakin välipalaksi. Lohisalaatissa kala oli mielestäni yllättävänkin tuoreen makuista valmissalaatiksi ja sitä oli reilu määrä.

 

* Testiryhmä toteutettiin keväällä 2020.

Lue myös nämä tai katso kaikki uutiset

Ethän skippaa lounasta

Aamiaista kutsutaan usein päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta yleisen jaksamisen kannata lounas on vähintään yhtä tärkeä. Riittävän lounaan avulla aivot ja

Tutustu lisää

10 Faktaa proteiinista

Suomalaisista 18−64-vuotiaista 80 % saa proteiinia ravitsemussuositusten mukaisesti ja loput yli suosituksen, eli yleisesti ottaen suomalaisten proteiinin saanti on riittävää.

Tutustu lisää