Ruokarytmi auttaa jaksamaan arjessa ja välttämään nälkäkiukun sekä iltapäivän väsymyksen. Poimi vinkit ja ota säännöllinen ruokarytmi osaksi jokaista päivää.
Iltapäivän väsymys, työpäivän jälkeinen valtava nälkä ja päivä toisensa jälkeen jatkuva napostelu ovat tuttuja monelle suomalaiselle. Jos haluat päästä eroon näistä arkea kuormittavista tavoista, ota käyttöön ruokarytmiä parantavat käytännöt.
Säännöllisillä ruokailuilla eli ruokarytmillä on ihmiselle suuri merkitys, sillä hyvä ruokarytmi luo pohjan koko ravitsemukselle ja vaikuttaa paitsi ruokavalintoihin myös syödyn ruoan määrään. Se onkin tehokas tapa säännöllistää ruokailua, ja samalla parantaa omaa ruokavaliota.
Ruokarytmillä voi olla vaikutusta myös kehonkoostumukseen ja sisäelinten ympärillä olevaan rasvaan, sillä hyvin epäsäännöllinen ruokarytmi voi lisätä maksan rasvoittumista.
Säännöllinen ja aamupainotteinen syöminen paras elimistölle
Ruokarytmin säännöllisyyden lisäksi myös ruokailun ajankohdalla on merkitystä. Elimistö kykenee käyttämään saadut ravintoaineet parhaiten aamulla ja päivällä, jolloin aineenvaihdunnan toiminta on vilkkaampaa kuin iltaisin. Myös kehonkoostumuksen kannalta aamu- ja päiväpainotteinen ruokarytmi on parempi.
Pitkä päiväpaasto ja pieni lounas kasvattavat nälkävelkaa, minkä seurauksena illalla on usein kova nälkä, ja mieli tekee erityisesti hiilihydraatti- ja rasvapitoisia ruokia.
Aamu- ja päiväpainotteinen syöminen on tutkimusten mukaan iltapainotteista syömistä parempi.
Iltaisin suuret ateriat ja juuri hiilihydraatti- ja rasvapitoiset ruoat voivat lisätä maksan rasvoittumista ja nostaa verensokeria enemmän kuin aamulla ja päivällä. Tämä johtuu siitä, että iltaisin verensokeri ei pysy yhtä hyvin hallinnassa kuin aiemmin päivällä, jolloin verensokerin nousu on suurempaa. Se taas altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.
Löydä itsellesi sopiva ruokailurytmi kokeilemalla
Ei ole olemassa yhtä kaikille soveltuvaa ruokarytmiä, sillä se on yksilöllinen. Jotkut pärjäävät vähemmillä ruokailukerroilla kuin toiset, sillä ruokarytmin tiheyteen vaikuttavat muun muassa liikunnan määrä ja arjen, esimerkiksi työn, tarjoamat mahdollisuudet.
Ravitsemussuositukset suosittelevat ruokailemaan 3–5 kertaa päivässä, ja vain harvalle todella riittää alle kolme hyvää ateriaa päivässä. Useimmille sopiva syömisrytmi on 3–5 tunnin välein.
Jos ruokarytmi ei ole itselle sopiva, näkyy se nopeasti omassa arjessa muun muassa väsymyksenä, naposteluna ja turhan suurina annoksina. Kun edeltävästä ruokailusta on pitkä aika ja mielessä tieto siitä, että ruokaa ei saa moneen tuntiin, kasvaa annoskoko automaattisesti.
Huono ruokarytmi vaikuttaa suuresti jaksamiseen, joka heikkenee epäsäännöllisen rytmin myötä. Jos aterioiden välit venyvät liian pitkiksi, väsymys iskee usein juuri ennen ateriaa, tai heti suuren aterian jälkeen.
Tartu toimeen
Ajatus säännöllisestä ruokailurytmistä voi tuntua haasteelliselta, mutta päivän ruokailujen rytmittäminen muuttuu tavaksi melko nopeasti.
Alkuun on helppo päästä esimerkiksi lisäämällä iltapäivän välipala mukaan arjen ruokailuihin, tai jos päivän aikana jää tyypillisesti joku tietty ateria välistä, satsaamalla siihen.
Muista varata kiireisinäkin päivinä ruokailulle aikaa.
Säännöllisen ruokarytmin vaikutukset huomaa nopeasti esimerkiksi iltapäivän väsähdyksen ja nälkäkiukun kaikotessa ja siinä, että töistä kotiin tullessa ei välttämättä teekään ensimmäisenä mieli tyhjentää koko jääkaappia. Kun syö säännöllisesti, myöskään nälkävelkaa ei ehdi kertyä ja annoskoot pysyvät maltillisina.
Suunnittelulla on suuri merkitys ruokarytmin ylläpitämisessä, ja etukäteissuunnitteluun kannattaa panostaa. Jos esimerkiksi edessä on päivä jolloin ruokailumahdollisuudet ovat huonot, pakkaa mukaan eväät. Jos tuntuu että aikaa syömiseen ei yksinkertaisesti ole, sitä pitää varata. Kiireisistäkin hetkistä löytyy kymmenen minuuttia ruokailua varten.
Oikaise kiireessä ja pidä kiinni rytmistä
Ruokarytmin ylläpitäminen myös kiireessä onnistuu monien eri keinojen avulla. Ruoanlaitossa voi oikoa käyttämällä valmisruokia tai puolivalmisteita, joilla voi säästää useita tunteja viikossa.
Hyvä suunnittelu auttaa pitkälle. Kun ruokarytmi on tottumus ja tapa, sitä ei tarvitse miettiä erikseen, vaan se tulee automaattisesti.
Jos ruokarytmi on aivan hukassa, liikkeelle pääsee miettimällä, mitä asioita haluaa ja mihin on valmis satsaamaan. Hyvää ruokarytmiä kannattaa lähteä toteuttamaan yksi asia kerrallaan.