Anjan aktiivinen ja liikunnallinen elämäntapa vaatii säännöllisen ruokarytmin

Välipalat retuperällä, illalla kiljuva nälkä? Anjan aktiivinen ja liikunnallinen elämäntapa vaatii säännöllisen ruokarytmin

Hetki-testiryhmän Anja Volotinen kuntoilee päivittäin, mutta säännöllisen syömisen suhteen hän on neuvoton.

Iltalehden ja Hetki-tuotteiden testiryhmän esittelykierros jatkuu. Ryhmän jäsenet tarttuvat kukin omiin haasteisiinsa seuraavien kuukausien aikana asiantuntijan avustamana. Seuraamme edistymistä ja kuulemme, miten kullakin ryhmän jäsenellä on testijakso sujunut. Tuovatko asiantuntijan ohjeet sekä monipuolinen ruokavalio Hetki-tuotteineen lisää hyvinvointia, ideoita ja inspiraatiota?

 

Tällä kerralla pääsemme tutustumaan Anja Volotiseen, joka totuttelee parhaillaan eläkeläisen elämään. Kotona hänellä on seuranaan 18-vuotias Lauri-kissa. Anja jäi pois työelämästä viime kesänä ja hän haaveilee muuttamisesta lämpimään Espanjaan.

 

– Siksi opiskelen tällä hetkellä myös espanjan alkeita kerran viikossa, hän kertoo iloisesti.

 

Ruokailut kuntoon ennen maailmalle lähtemistä

 

Espanjaan muuton lisäksi Anja unelmoi entistä terveellisemmästä ruokavaliosta, monipuolisemmista aterioista ja säännöllisestä ruokailurytmistä. Siksi hän haki mukaan Iltalehden ja Hetki-tuotteiden testiryhmään.

 

– Olen lähtenyt tähän ryhmään sillä ajatuksella, että haluan ruokailuni kuntoon. Onhan tässä sentään loppuelämäni kyseessä. Teen yhden hengen aterioita, mutta totta kai syön välillä myös ystävieni kanssa. Tahdon ruokailukuviot kuntoon, ennen kun lähden tuonne maailmalle.

 

Liikkuvainen nainen

 

Anja on aktiivinen liikkuja. Hän käy treenaamassa kuntosalilla neljästi ja uimahallissa kahdesti viikossa. Vesijumppa ja -juoksu ovat hänelle kuntoilun lisäksi mieluisia liikkumismuotoja. Myös kävelykilometrejä tulee reilusti viikon aikana.

 

– Kävelen noin 70 kilometriä joka viikko. Lisäksi pyöräilen paljon kesäaikaan. Kuntoilun lisäksi liikettä tulee ihan arjessa, sillä asun kaksikerroksisessa asunnossa ja rappusia tulee ravattua.

 

Syöminen on tällä hetkellä yksitoikkoista

 

Anja siis ruokailee enimmäkseen itsekseen kotona. Yksin syöminen alkoi siinä vaiheessa, kun hän jäi työelämästä pois viime kesänä. Aikaisemmin hän ruokaili päivittäin henkilöstöravintolassa.

 

– Nyt syömiseni on aika yksipuolista. Samat kaavat alkavat toistumaan ja se käy hieman tylsäksi. Uskon että syön kuitenkin suhteellisen terveellisesti, sillä teen paljon kotiruokaa.

 

Proteiininlähteenä Anja käyttää kalaa, kanaa ja naudan jauhelihaa.

 

– Syön myös jonkun verran kasviksia, mutta talvella ja kylmällä ei mene niinkään salaattia. Tomaatit ja kurkut eivät mielestäni talvella oikein maistu.

 

Anja tiedostaa, että ateriarytmin tulisi olla säännöllinen ja että syödä pitäisi noin kolmen neljän tunnin välein. Hän ei kuitenkaan saa itsenäisesti rytmiä toimimaan. Hän uskoo myös, että painonhallinta olisi helpompaa, kun ateriarytmistä saisi pidettyä säännöllisesti kiinni.

 

Joko sinä lähdit mukaan vuoden 2021 terveellisimpään haasteeseen? Jos et, niin nyt voisi olla hyvä hetki hypätä kyytiin. Lisää hyvinvointia, lisää tietoa!

On tärkeää muistaa syödä säännöllisesti pitkin päivää. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala pitävät huolta jaksamisesta liikkuvan ihmisen arjessa.
On tärkeää muistaa syödä säännöllisesti pitkin päivää. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala pitävät huolta jaksamisesta liikkuvan ihmisen arjessa.

Ajatukset ruoan laatuun, ei painon pudotukseen

 

Testiryhmäläisten asiantuntijana seuraavien kuukausien aikana toimii laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji, joka päättää, että Anjan kanssa lähdetään liikkeelle painoneutraalilla asenteella.

 

– Jos tässä iässä laihduttaa paljon, voi paino lähteä haitallisesti lihaksista. Sen vuoksi kohdistamme ajatukset ruoan laatuun. Jos paino laskee, niin se laskee turvallisesti, kun pidämme huolta laadukkaan ja monipuolisen ravinnon saannista.

 

Aamun haasteet

 

Anja kokee, että ateriarytmi on hänen suurin haasteensa. Ateriavälit venyvät usein liian pitkiksi.

 

– En ole koskaan pystynyt syömään aamulla. Otin aina töihinkin eväät mukaan ja söin ne vasta kun olin ollut tarpeeksi kauan hereillä.

 

Nyt eläkkeellä ollessaan hän herää kello viiden ja kuuden välillä. Henkilökohtainen unentarve hänellä on omasta mielestään melko vähäinen.

 

– Minun pitää tosiaan myös olla ensin pari tuntia hereillä ennen kuin pystyn syömään aamupalaa. Yleensä aamulla menee pari leipää. Aamupalan jälkeen lähden salille ja ohjelman tehtyäni palaan kotiin syömään lounasta.

 

Välipalat retuperällä, illalla liian kova nälkä

 

Anja pohtii, että päivät tuntuvat liian pitkiltä, ellei hän poistu kotoa ainakin kaksi kertaa päivän aikana.

 

– Olen armoton kirpputorien kiertäjä ja keksin aina muutenkin jotain tekemistä. Pesen autoani, käyn ostoksilla tai vierailen jossain muualla. Kotiin palaan noin kello 16 tai 17.

 

Aktiivinen nainen kertoo olevansa hieman neuvoton säännöllisen syömisen suhteen. Välipalatkin ovat päivittäin retuperällä. Hänestä tuntuu, että hän ihan itse kehittää jostain syystä itselleen kiireen varsinkin illemmalla ruoan suhteen.

 

– En ymmärrä mitä pitäisi tehdä? Olisiko hyvä olla joku banaani tai muu hedelmä päivällä taskussa mukana? Vai mitä sitä söisi? Illalla on jo niin kova nälkä, että syön ehkä liikaa. Päivällisen jälkeen illemmalla syön vielä voileipää ja saatan keittää nuudeleita.

 

Arjen helpotusta asiantuntijan avulla

 

Asiantuntijamme Karim sanoo, että välipalan lisääminen Anjan ruokavalioon on hyvin tärkeä juttu. Myös perusaterioihin Karim lisäisi helposti ja nopeasti valmistuvia, tai kokonaan valmiita kasviksia.

 

Laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji muistuttaa, että meidän kaikkien olisi hyvä nauttia kourallinen kasviksia ihan jokaisella päivän aterialla.
Laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji muistuttaa, että meidän kaikkien olisi hyvä nauttia kourallinen kasviksia ihan jokaisella päivän aterialla.

– Helpotamme etenkin Anjan iltasyömistä niin, että otamme käyttöön nopeasti valmistettavan päivällisen. On ihan sallittua käyttää puolivalmisteita tai valmiiksi lämmitettäviä aterioita apuna arjessa, Karim muistuttaa.

 

– Pidänkin paljon kasviksista ja valmistan mielelläni esimerkiksi uunijuureksia. Tykkään bataatista, palsternakasta, perunasta ja punasipulista. Vihanneksia ja hedelmiä syön mielelläni päivittäin. Tykkään erityisesti omenasta ja banaanista, mutten sitrushedelmistä, Anja kertoo.

 

Kourallinen kasviksia, hedelmiä tai marjoja joka aterialla

 

Karim muistuttaa myös, että välipalalla Anjan ei pitäisi syödä ihan vain pelkkää hedelmää. Ei siis esimerkiksi pelkkää omenaa tai tomaattia. Asiantuntijan mukaan on todella hyvä asia, että Anja pitää kasviksista ja niitä pitäisikin syödä säännöllisesti läpi päivän.

 

– Kourallinen kasviksia, hedelmiä tai marjoja pitäisi nauttia jokaisella ruualla. Erilaisia kasviksia vaan mukaan reippaasti siis aamiaiselle, lounaalle, välipalalle, päivälliselle ja iltapalalle. Näin saamme sen viidestä kuuteen kourallista, eli 500 grammaa, päivässä täyteen.

 

Kasvisten lisäksi Karimin mukaan Anjan täytyy muistaa syödä myös paljon muuta.

 

– Anja käy kuntosalilla ja jotta siellä jaksaa treenata on aterioilla tärkeää olla mukana myös jokin viljatuote. Ehdottomasti aterioille kuuluu myös vielä se proteiinin lähde, että Anjan lihakset saavat rakennusaineita, Karim muistuttaa ja jatkaa.

 

– Jokaisen olisi hyvä muistaa suositusten mukainen lautasmalli ja kuntoilijoiden pitää muistaa täyttää se tarpeeksi täyteen.

 

HETKI-TUOTTEITA ANJAN RUOKAVALIOON

 

– Minitomaatit

– Omenaviipaleet

– Valmiit 700 gramman ateriat: Inkivääri-chilikanaHapanimeläkanawok

– Salaattiateriat: TonnikalapastasalaattiSavulohisalaattiVuohenjuustosalaattiProvolone juustosalaattiLoimulohi-caesar-salaattiKanatacosalaatti

– Salaattipussit: TacosalaattiSuomalainen salaatti

– Smoothiet: Marjakimara

– Tiramisu (on ok nauttia joskus jälkiruoaksi)

 

Näiden lisäksi Anjan tulee nauttia myös muita ruokia päivittäisen täysipainoisen ravinnonsaannin turvaamiseksi.

 

Karim painottaa vielä, että jos ruokailu suunnitellaan liian tarkaksi ja täydelliseksi omassa päässä, on sitä haastavampaa noudattaa. Päinvastoin jos sitä ei olla mietitty lainkaan, tulee helposti heitettyä hanskat tiskiin.

 

– Rento ote ja ennakkoon varautuminen ovat tärkeitä pointteja. Myös lipsumiset ovat mahdollisia ja nekin pitää antaa itselleen anteeksi.

 

Kurinpalautusta ja uusia tuulia

 

Anja pohtii vielä Karimin ohjeita ja uskookin tarvitsevansa pientä kurinpalautusta itseltään, jotta alkaisi syömään taas säännöllisesti.

 

– Pyrin jatkossa toimimaan niin, että syön ottamani annoksen ja odotan puoli tuntia, että minulle ehtii tulla kylläisyyden tunne. Normaalistihan menisin hakemaan heti lisää, jos yhtään jäi nälän tunnetta. Vedenjuontiinkin pitää kiinnittää huomiota, varsinkin kun liikun niin paljon.

 

Anja miettii vielä myös sitä, että hänellä on ollut vaikeuksia tottua tekemään ruokaa vain yhdelle hengelle päivittäin.

 

– Vähän on tullut sitä kyllästymistä vastaan. Toistan samoja ruokia ja reseptejä. On niin vaikeaa keksiä vaihtelua, joten nyt on tosi kiva päästä kokeilemaan näitä uusia tapoja tehdä ruokaa.

 

Laaja valikoima yllätti iloisesti

 

Anjalle suurin osa Hetki-tuotteista on kokonaan uusia tuttavuuksia, vaikka joitain tuttujakin joukosta löytyy.

 

– Vaikka olen Hetki-tuotteita käyttänytkin, en ole ollenkaan tajunnut, että on olemassa näin paljon puolivalmisteita ja esimerkiksi valmiita wokkeja. Valikoima on yllättävän laaja. En tosiaankaan ole osannut näitä etsiäkään.

 

Hetki-haasteeseen Anja suhtautuu sanojensa mukaan äärimmäisen positiivisesti ja hän aikoo ryhtyä noudattamaan Karimin ohjeita kuuliaisesti.

 

– Tämä on kuin hyvä herätys, kun joutuu alkamaan miettiä, että mitenhän nämä asiat saa kuntoon. Koskaan ei saisi olla kiljuva nälkä, verensokeri ei saisi päästä laskemaan liikaa, siitähän se nälkä tulee. En ole pohtinut tätä ennen kunnolla ja olen vain kiukutellut itselleni, että miksei tämä toimi.

 

Hyvä olo lähtee terveellisestä ja säännöllisestä syömisestä. Haasta sinäkin itsesi ja ystäväsi mukaan Syö hyvä olo 2021 -haasteeseen ja kokeile, miten Hetki-tuotteet voivat muuttaa olotilaasi.

Odotukset korkealla

 

Anja kertoo vielä uskovansa, että Karimin ohjeista on hänelle todellista apua.

 

– Olimme molemmat samaa mieltä välipalojen puutteesta. Liikun niin paljon, että säännöllisestä syömisestä on ehdottomasti pidettävä hyvää huolta.

 

Anja haaveilee jo mielessään myös, miltä entistä kevyempi ja parempi olo tulee tuntumaan.

 

– Oikein odotan, että pääsen syömään parempaa ruokaa, semmoista missä kaikki ainesosat ovat kohdillaan.

 

Valmiit ruoat ovat järkevä valinta

 

Anjan mielestä aikaisemmin yleinen mielipide oli, että he, jotka ostivat valmiita ruokia kaupasta, olivat huonoja ihmisiä.

 

– Onneksi meno on muuttunut ja nykyäänhän on ihan järkevää käyttää hyviä valmiita ruokia, valmiita raaka-aineita ja puolivalmisteita.

 

Hän pohtii myös, että vaikkei elämässä olisi edes kiire, on valmiita ruokia todellakin lupa käyttää. Vaikkapa sitten ihan itseään hemmotellakseen.

 

– Ei kai sitä kukaan tahdo joka päivä seistä yksinään hellan vieressä. On hyvä lähteä kokeilemaan uusia vaihtoehtoja ja vaikka minullakaan ei varsinaisesti ole tähtäimessä se painonpudotus, niin on kiinnostavaa nähdä, miten tällainen monipuolinen ruoka vaikuttaa olotilaani.

 

Kohti parempaa oloa

 

Anja summaa vielä lopuksi tavoitteensa.

 

– Pyrin pitämään kiinni ruokarytmistä sekä sopivan kokoisista annoksista ja syön välipaloja säännöllisesti, ettei tulisi kiljuvaa nälkää. Näiden myötä odotan parempaa oloa, ja sitä kautta myönteisempää suhtautumista itseeni.

 

Heitä sinäkin Syö hyvä olo 2021 -haaste ystävillesi ja tähdätkää yhdessä entistä parempaan olotilaan jo tulevaan kesään mennessä. Lisää hyvinvointia, lisää tietoa!

Lue myös nämä tai katso kaikki uutiset

Ethän skippaa lounasta

Aamiaista kutsutaan usein päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta yleisen jaksamisen kannata lounas on vähintään yhtä tärkeä. Riittävän lounaan avulla aivot ja

Tutustu lisää

10 Faktaa proteiinista

Suomalaisista 18−64-vuotiaista 80 % saa proteiinia ravitsemussuositusten mukaisesti ja loput yli suosituksen, eli yleisesti ottaen suomalaisten proteiinin saanti on riittävää.

Tutustu lisää