Miksi kasvikset usein unohtuvat lautaselta?

Harva suomalainen syö tarpeeksi kasviksia – Iltalehden lukijat paljastavat, miksi vihannekset unohtuvat lautaselta

 

Iltalehden lukijakyselyn mukaan vain harva syö suositusten mukaisen määrän vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on kuitenkin helppoa, kun tekee pieniä muutoksia arjen rutiineihin.

Kasvisten määrä jää suomalaisten lautasilla usein varsin vähäiseksi. Yleisen ravitsemussuosituksen mukaisesti joka päivä tulisi syödä puoli kiloa kasviksia, mutta vain harva syö päivän aikana riittävästi vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä.

 

Hetki-salaateilla saat helposti lisää väriä lautasellesi.

Kysyimme Iltalehden lukijoilta, kuinka paljon he nauttivat kasviksia päivän mittaan ja mistä syystä suositusten mukaiset määrät eivät aina tule täyteen.

 

Suurimmalla osalla kyselyyn vastanneista kasvisten määrä jäi alle 500 grammaan päivässä. Noin 20 prosenttia vastaajista kertoi syövänsä päivittäin vain alle 200 grammaa kasviksia. Noin 57 prosenttia vastaajista arvioi syövänsä vuorokaudessa 200–500 grammaa kasviksia, ja 23 prosenttia ylsi suositusten mukaiseen puoleen kiloon päivässä.

 

Päivittäinen puolen kilon annos on helpompi saada täyteen, kun kasviksilla herkuttelee tasaisesti pitkin päivää.

 

– Ota tavaksi syödä kasviksia jossain muodossa joka aterialla eli niin, että väriä löytyy joka annoksesta. Kasvisannoksen ei tarvitse aina olla salaattia, vaan se voi olla mitä tahansa hedelmää, vihannesta, juuresta tai marjaa, raakana tai kypsennettynä, vinkkaa laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji.

 

Kun päivän mittaan tulee syötyä 5–6 kourallista kasviksia, suositusten mukainen määrä täyttyy kuin itsestään.

 

Lisää väriä jo aamupalaan

 

Useimmilla vastaajista kasvikset tuppaavat unohtumaan etenkin aamiaisella tai iltapalalla. Monelle etenkin aamiaisen yksipuolisuuteen syynä on kiire, eikä aamulla tule nautittua kuin kahvia ja korkeintaan pikainen voileipä.

 

Nautithan kasviksia joka aterialla.

Aamu- ja iltapalan kasvispitoisuutta on helppo kasvattaa lisäämällä ateriaan esimerkiksi marjoja tai hedelmiä.

 

Hetki-smoothiesta saat helposti kunnon annoksen vitamiinipitoisia marjoja ja hedelmiä, ja smoothie on kätevä napata mukaan myös kiireisempänä aamuna.

 

Marjoilla ja hedelmillä höystetyt Hetki-tuorepuurot maistuvat niin aamulla kuin iltapalanakin. Valmis tuorepuuro toimii myös ravitsevana välipalana, joka pitää nälän loitolla lounaan ja päivällisen välissä.

 

Hedelmä on hyvä lisä myös täysipainoiseen välipalaan. Valmiiksi pilkotut Hetki-omenaviipaleet on helppo poimia suoraan kaupan hyllyltä mukaan töihin tai harrastuksiin.

 

Nauti kasviksia monipuolisesti

 

Kasviksia tulisi nauttia runsaasti ja monipuolisesti, jotta niistä saa mahdollisimman kattavasti erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Siksi kannattaa suosia vaihtelevasti erivärisiä kasviksia ja kokeilla rohkeasti uusia makuja.

 

– Kasvisten kulutus on monilla hieman yksipuolista ja voi koostua esimerkiksi pelkästään kurkusta, tomaatista ja jäävuorisalaatista, jolloin kerralla ei tule syötyä niin paljon kasviksia kuin jos lautasella olisi monipuolinen kattaus erilaisia vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, Khanji sanoo.

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kokeile rohkeasti uusia makuja.

Lukijakyselyn osallistujista yli 40 prosenttia kertoo syövänsä päivän aikana alle viittä erilaista kasvista. Moni kertoi valitsevansa aina samoja suosikkivihanneksiaan vanhasta tottumuksesta. Osa kertoi kaipaavansa ideoita ja reseptejä monipuolisempaan kasvisten käyttöön.

 

Monelle esteenä monipuolisemmalle kasvisten käytölle oli se, että kasvikset ehtivät nahistua, jos niitä ostaa kotiin suuria määriä kerralla. Myös vihannesten kuorimista ja pilkkomista pidettiin aikaa vievänä puuhana.

 

Helpota arkeasi valmiilla salaateilla ja kasvissekoituksilla

 

Kasvisten käyttö kannattaa tehdä itselleen mahdollisimman helpoksi, neuvoo Khanji.

 

– Jos kasvikset lojuvat pesemättöminä jääkaapin vihanneslokeron pohjalla, ei niitä sieltä tule syötyä. Jos peset kasvikset heti kauppareissun jälkeen ja laitat ne esille kulhoon keittiön pöydälle, on tavoitteen saavuttaminen helpompaa. Myös valmiit salaattisekoitukset helpottavat kasvisten käyttöä.

 

Valmiit salaattisekoitukset helpottavat arkea.

Hetki-tuoteperheestä löytyy kattava valikoima erilaisia käyttövalmiita salaattisekoituspusseja, joissa on useita eri salaattilaatuja ja vihanneksia valmiiksi pestyinä ja pilkottuina. Pakkauksessa on mukana myös kastike, joka tekee salaatista entistäkin herkullisemman.

 

Valmiit Hetki-salaattiateriat puolestaan sopivat sellaisenaan esimerkiksi pikaiseksi lounaaksi tai kevyeksi ateriaksi työpäivän päätteeksi. Laajasta valikoimasta löytyy vaihtoehtoja niin kanan, kalan kuin katkarapujenkin ystäville. Saatavilla on myös ravitsevilla kasvisproteiineilla höystettyjä salaatteja.

 

Hetki-woksekoitukset helpottavat arjen ruoanlaittoa, ja niiden avulla ruokaan saa lisättyä erilaisia kasviksia helposti ja vaivattomasti ilman turhaa hävikkiä. Fresh Servantin reseptipankissa on runsaasti ideoita ja herkullisia reseptejä monipuoliseen kasvisten käyttöön.

 

– Ole rohkea ja kokeile säännöllisesti myös uusia kasviksia. Erityisesti lasten kanssa uusien kasvisten tunnustelu, haistelu, tarkastelu ja rakenteen ja maun pohtiminen on hauskaa, Khanji kannustaa.

 

Tule mukaan hyvän olon haasteeseen

 

Syötkö itse riittävästi kasviksia päivittäin? Tule mukaan Iltalehden ja Fresh Servantin Syö hyvä olo 2021 -haasteeseen ja lisää kasviksia lautasellesi helposti ja herkullisesti.

 

Testiryhmäläiset tavoittelevat terveellisempiä ruokailutottumuksia ravitsemusterapeutti Karim Khanjin opastuksella.

Haimme muutama viikko sitten Iltalehden lukijoita mukaan testiryhmään tavoittelemaan hyvää oloa terveellisen ja kasvispitoisen ruokavalion avulla. Valinnat on nyt tehty, ja esittelemme testiryhmäläiset yksi kerrallaan ensi viikosta alkaen.

 

Asiantuntijana koko kevään mittaisessa projektissa toimii terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti ja laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji. Hän tukee testiryhmäläisiä projektin aikana aloitus-, väli- ja lopputapaamisen merkeissä.

 

Jokainen testiryhmäläinen saa kevään aikana käyttöönsä Hetki-tuotteita, joiden avulla he saavat lisättyä ruokavalioonsa monipuolisesti kasviksia. Niiden avulla on helpompi saada myös epäsäännölliseksi lipsahtanut ruokarytmi kuntoon.

 

Hyppää sinäkin mukaan haasteeseen ja seuraa testiryhmäläisten herkullista matkaa kohti hyvää oloa.

 

– Se voi herättää ajatuksia omasta ravitsemuksestasi ja toimia hyvänä sytykkeenä omissa valinnoissasi, Khanji kannustaa.

Tutustu Hetki-tuotteisiin ja syö itsellesi hyvä olo!

 

 

Poimintoja kasviskyselyn vastauksista

 

 

Miksi koet haastavana syödä ravitsemussuositusten mukaisen määrän kasviksia päivittäin?

 • Pääaterioilla syön aina kasviksia, mutta välipaloille en aina jaksa, viitsi tai ehdi pilkkomaan kasviksia.
 • En ole tottunut syömään kasviksia.
 • Varmaankin laiskuus. En vaan jaksa tehdä salaatteja sun muuta ruuan kanssa.
 • Pitäisi ennakoida ruokahetkiä, jotta ehtii pilkkomaan ja kuorimaan etukäteen.
 • Koska en osaa valmistaa erilaisia ruokia tai salaatteja.
 • Kuoriminen ja pilkkominen ovat haastavia nivelrikkoiselle.
 • Ei joka päivä ehdi panostaa ruokaan.
 • Keikkaluontoinen työ ja epäsäännölliset ruokailut.
 • Etäkonttorilla sitä syö mitä nopeasti kaapista löytyy. Aiemmin työpaikalla käydessä söin lautasmallin mukaisesti, ja pidän kasviksista.
 • Arjessa helposti päätyy aina tekemään niitä tuttuja, turvallisia ja nopeita ruokia. Ja salaatti on helppo siitä unohtaa.

 

Miksi erilaisten kasvisten määrä jää niin vähäiseksi?

 • Minulta puuttuu ehkä mielikuvitusta syödä eri kasviksia, päädyn hankkimaan aina samoja.
 • Olen tottunut käyttämään aina samoja.
 • On kallista ostaa erilaisia.
 • Olen ainut perheessä, joka niitä syö.
 • Yksin elävänä en voi ostaa niin montaa eri lajia, että tulisivat syödyksi ennen kuin pilaantuvat.
 • Ei ehdi kuoria juureksia.
 • Laiskuus kuoria ja valmistaa.
 • Tulee valittua useimmiten samoja tuttuja kasviksia, eikä tule kokeiltua usein uusia makuja.
 • Pitäisi kantaa kaupasta enemmän vaihtoehtoja, mutta kuitenkin niin ettei synny hävikkiä.

 

Missä muodossa syöt mieluiten kasviksia?

 • Salaatissa
 • Wokkina
 • Keittona
 • Raakana
 • Smoothiena
 • Raasteina
 • Uunipaahdettuna
 • Padassa
 • Uppopaistettuna
 • Paistettuna pannulla
 • Höyrytettynä
 • Munakkaassa
 • Kasvisgratiinissa

Lue myös nämä tai katso kaikki uutiset

Ethän skippaa lounasta

Aamiaista kutsutaan usein päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta yleisen jaksamisen kannata lounas on vähintään yhtä tärkeä. Riittävän lounaan avulla aivot ja

Tutustu lisää

10 Faktaa proteiinista

Suomalaisista 18−64-vuotiaista 80 % saa proteiinia ravitsemussuositusten mukaisesti ja loput yli suosituksen, eli yleisesti ottaen suomalaisten proteiinin saanti on riittävää.

Tutustu lisää