Perheenisä Jesse tekee reissutyötä jopa 16 tuntia päivässä – ”Palautumisessa voi mennä pitkään”

Jesse kaipaa uutta inspiraatiota arjen ruoanlaittoon sekä työpäivien syömistottumuksiin.

 

Sipoossa asuvan, alun perin mikkeliläisen Jesse Korhosen, 34, elämästä ei puutu vauhtia. Arki pyörii nelilapsisen perheen, työn, opiskelujen ja harrastusten ympärillä.

 

– Opiskelen energiatekniikan insinööriksi Varkauden ammattikorkeakoulussa monimuoto-opinnoissa. Työkseni teen yrittäjänä siltojen ja betonirakenteiden laadunvarmistamista, hän kertoo.

 

Työ vie Jessen välillä viikonkin reissuille ympäri Suomea, välillä taas on pidempiä jaksoja kotona. Tuolloin hän ottaa mielellään päävastuun perheen ruoanlaitosta. Uusioperheen 2-, 8-, 9- ja 10-vuotiaat lapset ovat oppineet maistamaan ennakkoluulottomasti uusiakin makuja.

 

– Tykkään laittaa ruokaa kotona silloin kun olen kotona. Aiemmin tykkäsin katsoa uusia ideoita netistä ja kokeilla kaikkea uutta. Nyt arjen hässäkässä se on kuitenkin jäänyt ja usein samat ruoat pyörivät viikosta toiseen. Laatikoita ja wokkeja tulee tehtyä paljon, Jesse kuvailee.

 

Videolla Jesse keskustelee Marianne Särkinimen kanssa tavoitteistaan ja niiden saavuttamisesta.

 

Jesse on yksi neljästä suomalaisesta, jotka testaavat kuukauden ajan Hetki-tuotteita osana elämäntapojensa muutosta.

 

Iltalehti seuraa testiryhmäläisten matkaa kevään* ajan. He saavat terveellisen ja monipuolisen ruokavalion tueksi muun muassa Hetki-salaattiaterioita, välipalatuotteita, kuten tuorepuuroja, rieskoja ja naposteluhedelmiä sekä ruoanlaittoa helpottavia tuoreita, valmiiksi pestyjä salaatti- ja kasvissekoituksia.

 

Lisäksi testaajien tukena on personal trainer ja ravintovalmentaja Marianne Särkiniemi, jonka kanssa he voivat keskustella tavoitteistaan ja miettiä uusia ratkaisuja ja tapoja.

 

Parempia valintoja työpäiviin

 

Jesse kaipaa erityisesti uusia ja monipuolisia koko perheen ruokaideoita sekä terveellisempiä ruokailutottumuksia työreissuille.

 

– Koulupäivien jälkeen ja työreissuilla tulee syötyä paljon esimerkiksi huoltoasemilla, ja noutopöydästä annoskoot kasvavat helposti liian isoiksi, hän selittää.

 

Myös liikunnan lisääminen on tavoitteena.

 

– Olen aina tykännyt urheilla, mutta perheen ja muiden kiireiden myötä se on jäänyt vähemmälle. Kamppailulajit ja salilla käynti ovat omia suosikkeja.

 

Valmiit Hetki-wokmixit helpottavat ja nopeuttavat lapsiperheen ruoanlaittoa, kun tuoreet kasvikset saa lisättyä ruokaan ilman pesemistä, kuorimista ja pilkkomista. Wokkien lisäksi ne sopivat hyvin myös esimerkiksi pata- ja laatikkoruokiin.

 

Oma haasteensa Jessen ruokailutottumuksiin tuovat pitkät työreissut ympäri Suomen. Työpäivät ovat usein yöpainotteisia, sillä siltojen kunnostus- ja tarkastustyötä ei voi tehdä virka-aikojen puitteissa.

 

– Viikko ollaan yleensä tien päällä, tehdään pitkää päivää ja asutaan hotelleissa. Työ tehdään usein yöllä ja työpäivät voivat olla jopa 16 tuntia. Silloin tulee usein vedettyä välipalana jotain, mistä saa nopeasti ja helposti energiaa, kuten joku suklaapatukka tai roiskeläppä, Jesse selittää.

 

Jos reissulla tulee syötyä huonosti ja epäterveellisesti, tuntee sen vielä seuraavalla viikollakin olossaan.

 

– Välillä palautuu helpostikin, mutta välillä voi mennä pitkään. Varsinkin rankemman työreissun jälkeen, jos ruokavalio on vielä ollut retuperällä ja nukkunut huonosti, voi olla kuin krapulainen, turvonnut olo, Jesse kuvailee.

 

Perheen yhteinen suunnitelma

 

Marianne Särkiniemen kanssa Jesse sopi muutamista järjestelyistä, joiden tarkoituksena on helpottaa arkea. Yksi niistä on ruokasuunnitelman tekeminen viikonloppuisin tulevaa viikkoa varten.

 

Suunnitelmaan kirjataan viikon ruoat, joita on tarkoitus tehdä, ja samalla tehdään kauppalista. Myös lapset kannattaa mukaan ottaa mukaan suunnitteluun ja esittämään toiveitaan.

 

Marianne ja Jesse miettivät yhdessä myös ratkaisuja siihen, miten ruokailut kannattaa rytmittää työmatkoilla ja millaisia terveellisiä valintoja on mahdollista tehdä haastavissa olosuhteissa.

 

Hetki-välipalatuotteet, kuten naposteluhedelmät, tuorepuurot ja täytetyt rieskat, on suunniteltu ja pakattu niin, että ne on helppo napata mukaan evääksi minne tahansa. Tuorepuuroissa, kuten myös lounas-, premium- ja kerrossalaateissa on lusikka tai haarukka mukana, joten syöminen on helppoa olosuhteista riippumatta.

 

* Testiryhmä on toteutettu vuoden 2020 alussa.

Lue myös nämä tai katso kaikki uutiset

Ethän skippaa lounasta

Aamiaista kutsutaan usein päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta yleisen jaksamisen kannata lounas on vähintään yhtä tärkeä. Riittävän lounaan avulla aivot ja

Tutustu lisää

10 Faktaa proteiinista

Suomalaisista 18−64-vuotiaista 80 % saa proteiinia ravitsemussuositusten mukaisesti ja loput yli suosituksen, eli yleisesti ottaen suomalaisten proteiinin saanti on riittävää.

Tutustu lisää