Ruokahävikkiä on helppo torjua arjen pienillä teoilla.
Kysyimme Iltalehden lukijoilta, kuinka paljon heillä syntyy kotona ruokahävikkiä.
Vain harva myönsi heittävänsä kotona säännöllisesti ruokaa roskiin, mikä onkin järkevää, sillä se aiheuttaa ylimääräistä rahanmenoa ja turhaa ympäristökuormitusta.
Lukijakyselyymme vastanneista 28 prosenttia kertoi heittävänsä ruokaa roskiin usein tai ainakin joskus. 72 prosenttia vastasi, ettei ruokaa päädy kotona haaskuuseen kuin korkeintaan hyvin harvoin.
Tilastojen valossa suomalaisperheissä kertyy kuitenkin yllättävän paljon ruokahävikkiä. Suomalaiset heittävät vuosittain peräti 120–160 miljoonaa kilogrammaa ruokaa, mikä tekee 20–25 kiloa per henkilö.
Löytyisikö Hetki-tuotteista sinulle sopivimmat ja kätevimmät annoskoot ruokahävikin vähentämiseksi?
Roskiin päätyy myös syömäkelpoista ruokaa
Lukijat kertoivat heittävänsä ruokaa pois lähinnä silloin, kun ruoka on päässyt pilaantumaan syömäkelvottomaksi, jos ruokaa on hankittu kotiin liikaa tai ruoat ovat unohtuneet jääkaapin perälle.
Osa kertoi heittävänsä syömäkelpoistakin ruokaa roskiin lautaseltaan vain siksi, ettei jaksa syödä kaikkea tai ruoka ei maistu.
Myös lasten lautasilta päätyy usein ruokaa roskiin. Osalla ruokahävikin torjunnassa auttavat kuitenkin perheen lemmikit, kuten koirat, possut ja jopa kanat.
Luonnonvarakeskuksen mukaan kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten suunnittelemattomuudesta, arjen muutoksista sekä keittiötaitojen ja viitseliäisyyden heikkenemisestä.
Tähteitä ei osata hyödyntää samalla tavalla kuin ennen, ja elintarvikkeita heitetään hanakasti roskiin parasta ennen -päiväyksen lähestyessä, vaikka kyseinen päivämäärä ei ole yhtä kuin viimeinen käyttöpäivä.
Suurin osa hävikistä koostuu kasviksista
Suurin osa suomalaisten kotitalouksien hävikistä koostuu erilaisista kasviksista. Tilastojen mukaan vihanneksia ja juureksia heitetään pois vuosittain jopa 22 miljoonaa kilogrammaa ja hedelmiä ja marjoja noin 12 miljoonaa kilogrammaa.
Myös lukijakyselyn perusteella eniten hävikkiin päätyy kasvikunnan tuotteita. Toiseksi eniten hukkaan menee leipää. Myös valmiita ruokia ja maitotuotteita joutuu melko usein haaskuuseen. Lihatuotteita heitetään roskapönttöön selvästi vähiten.
Jääkaapin vihanneslokeroon unohtuu helposti kasviksia, joista ruoanlaittoon on tarvittu vain osa, ja loput ovat jääneet kaapin perukoille nahistumaan. Näin voi käydä esimerkiksi salaatteja ja wokkeja valmistaessa, kun reseptiä varten on hankittu useita erilaisia kasviksia, joista osa jää käyttämättä.
Valmiit kasvissekoitukset vähentävät hävikkiä
Hetki-tuoteperheestä löytyy useita herkullisia kasvissekoituksia, joiden avulla saat nautittua terveellisesti ja monipuolisesti erilaisia vihanneksia ilman turhaa hävikkiä.
Hetki salaattisekoituspusseista on helppo muunnella erilaisia lisukesalaatteja ja salaattiaterioita, jotka sisältävät vaihtelevasti erilaisia kasviksia. Hetki wokmix-pussit taas sisältävät sopivan kokoisen sekoituksen erilaisia wokkivihanneksia, joista loihdit maistuvan ja monipuolisen ja ennen kaikkea hävikittömän wok-aterian.
Lounashetkiin puolestaan sopii Hetki salaattiateria, josta löytyy useita makuvaihtoehtoja niin kalan, kanan kuin kasvistenkin ystäville. Valmiiksi koottu salaattiannos sisältää kaiken tarvittavan kätevässä annoskoossa, jolloin mitään ei tarvitse heittää hukkaan.
Hetki wok-ateriapakkaukset sisältävät sopivan määrän tuoreita kasviksia sekä kanaa tai kasviproteiinia, joista wokkaat hetkessä herkullisen aterian kahdelle. Lämmitettävässä Hetki mikroateriassa puolestaan on kätevä kerta-annos yhdelle.
Näin lukijat torjuvat hävikkiä
Moni lukijoista kertoi toivovansa kauppoihin nimenomaan pienempiä pakkauskokoja. Myös ruokalistan suunnittelu etukäteen koettiin toimivaksi hävikintorjuntakeinoksi.
Myös jääkaapin sisällön perusteellinen läpikäynti säännöllisin väliajoin auttaa vähentämään hävikkiä. Jopa 78 prosenttia lukijakyselyyn vastanneista kertoikin tekevänsä niin säännöllisesti, jotta ruuat eivät ehtisi pilaantua.
Lukijoiden vastauksista nousi esiin muitakin hyviä keinoja välttää hävikkiä:
– Käyn kaupassa useammin ja ostan vähemmän kerralla.
– Ostan ruokaa suunnitellusti. Tarkistan jääkaapin tilanteen aika ajoin.
– Valmistan ruokaa isoja määriä, mutta pakastan ne annosrasioihin.
– Nahistuvista juureksista tehdään soppaa, tomaateista kastiketta, leivistä krutonkeja.
– Jämäruuat pakkaseen ja sieltä pöytään tai toisen ruuan sekaan. Esimerkiksi jauhelihakastike pizzaan, sosekeiton loput sämpylöihin tai lounaaksi, yli jääneet kypsentämättömät lihat ja kanat wokkeihin, pihan aarteista kasvikset ja yrtit purkkeihin talven varalle.
– Hapantuneet maitotuotteet käytän pannareihin ja leivontaan.
– Syödään kaikki aterialta jäänyt seuraavana päivänä, lisäksi voi tehdä esimerkiksi munakasta.
– Laita ostamastasi leivästä osa pakkaseen, ota käyttöön vain sen verran kuin tulee syödyksi. Kuivahtaneen leivän voi käyttää paahtimessa.
7 täsmävinkkiä hävikin välttämiseen
- Suunnittele ruokaostoksesi etukäteen.
- Osta ruokaa vain sen verran kuin tarvitset ja suosi maltillisia pakkauskokoja.
- Älä haksahda paljousalennuksiin, jos et ehdi syödä kaikkea ajoissa.
- Säilytä ruoka oikein. Säilytys liian kylmässä tai liian lämpimässä voi nopeuttaa pilaantumista.
- Käy läpi ruokakaappisi säännöllisesti.
- Hyödynnä tähteet ruoanlaitossa tai leivonnassa.
- Kokeile ruoanlaitossa valmiita kasvissekoituksia, jolloin sinun ei tarvitse ostaa kerralla liian suuria määriä eri kasviksia.