Hyvinvoinnin kulmakivet: reipas liikunta, hyvät yöunet ja ennen kaikkea säännöllinen sekä terveellinen ruokavalio vaikuttavat suoraan elämänlaatuusi. Kovan luokan ammattilainen, laillistettu ravitsemusterapeutti ja Hetki-testiryhmän asiantuntija Karim Khanji opastaa myös sinua Hetki-tuoteperheen Syö hyvä olo 2021 -haasteessa.

 

Karim kannustaa sinua pohtimaan omia ruokailuun liittyviä haasteitasi ja lähtemään liikkeelle askel kerrallaan. Pääset nyt tutustumaan Karimiin ja ottamaan asiantuntijan parhaat vinkit käyttöösi heti.

 

Korkeakoulutettu ravitsemusterapeutti oppii uutta koko ajan

 

Karimille oli heti opiskelujen alkuvaiheista saakka selvää, että hän tahtoo tehdä työtä ihmisten terveyden edistämiseksi. Erilaisia ammatillisia vaihtoehtoja punnittuaan hän lähti Kuopioon opiskelemaan ravitsemusterapiaa.

 

– Korkeakouluopinnot laillistavat sen, että saan toimia terveydenhuollon ammattilaisena ja tehdä haluamaani potilastyötä.

 

Karimin työ vaatii jatkuvaa kouluttautumista ja hän käy säännöllisesti kansainvälisissä konferensseissa ja osallistuu koulutuksiin, jotka tänä päivänä käydään pääasiallisesti verkossa.

 

Laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji tekee tärkeää työtä Uudessa lastensairaalassa ja tahtoo auttaa myös meitä jokaista kohti terveellisempiä ruokailutottumuksia ja hyvää oloa.
Laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji tekee tärkeää työtä Uudessa lastensairaalassa ja tahtoo auttaa myös meitä jokaista kohti terveellisempiä ruokailutottumuksia ja hyvää oloa.

Suurin inspiraation lähde löytyy perheestä

 

Karimin perheestä löytyy kuitenkin suurin inspiraation lähde ja syy ammatin valinnalle: oma veli.

 

– Veljelläni oli ylipainoa ja hän ryhtyi laihduttamaan. Painoa putosi paljon ja minä mietin kovasti, mikä veljen onnistumisessa oikein oli taustalla. Sitä kautta ravitsemus alkoi kiinnostamaan ja lopulta huomasin käyttäväni lähes kaiken vapaa-aikaani erilaisten tutkimusten ja lehtiartikkelien lukemiseen.

 

Siinä vaiheessa Karim päätti tehdä harrastuksesta itselleen työn.

 

Päätyö Uudessa lastensairaalassa kliinisen ravitsemustieteen parissa

 

Karimin päätyö on tällä hetkellä Helsingissä Uudessa lastensairaalassa, jossa hän työskentelee kliinisen ravitsemustieteen parissa.

 

– Karkeasti ajateltuna työni on auttaa muiden ammattilaisten kanssa pitämään potilaat hengissä ja turvata heidän kasvunsa sekä energian- ja ravintoaineiden saanti, etenkin silloin kun riittävä ravinnonsaanti ei onnistu syömällä.

 

Eri osastoilla on Karimin mukaan paljon potilaita, jotka ovat vajaaravitsemusriskissä.

 

– Potilaalla voi olla vaikkapa munuaisten vajaatoiminta ja silloin joudumme rajoittamaan tiettyjä ravintoaineita heidän ruokavaliossaan. Samanaikaisesti meidän pitää taata riittävä ravintoaineiden saanti kasvun ja kehityksen turvaamiseksi.

 

Syöminen on merkittävin asia, joka vaikuttaa ihmisen terveyteen. Terveitä elinvuosia riittää pidempään, kun ravitsemus on kunnossa. Hetki-tuotteista löytyy laaja valikoima erilaisia helppoja salaatteja ja salaattisekoituksia.
Syöminen on merkittävin asia, joka vaikuttaa ihmisen terveyteen. Terveitä elinvuosia riittää pidempään, kun ravitsemus on kunnossa. Hetki-tuotteista löytyy laaja valikoima erilaisia helppoja salaatteja ja salaattisekoituksia.

– Me olemme Uudessa lastensairaalassa niitä asiantuntijoita, jotka tekevät yhteistyössä muiden ammattilaisten ja sairaanhoitopiirien kanssa myös koko Suomea kattavia ohjeita lasten ravitsemuksen osalta erikoissairaanhoidossa, Karim jatkaa.

 

Huomio nuoret!

 

Ravitsemusterapeutti toivoo, että ihan jokainen ajattelisi omaa hyvinvointiaan ja siirtymistä terveellisempien elintapojen ja syömistottumusten tavoitteluun.

 

– Erityisesti toivon, että nuoret henkilöt, jotka vielä harjoittelevat syömistottumuksiaan ja ovat ehkä itsenäistymässä tai juuri itsenäistyneet, miettisivät näitä asioita. Heidän kannattaisi pohtia, millaista on heidän suhtautumisensa omaan syömiseen, hyvinvointiin ja liikkumiseen. Liikaa ei syömistä kuitenkaan tarvitse murehtia, sillä täydellistä ruokavaliota ei ole olemassakaan.

 

Lapsiperheet ja ikäihmiset

 

Nuorten lisäksi Karim tahtoisi lapsiperheiden pohtivan paremmin koko perheen ravitsemusta.

 

– Juuri siksi, että siellä on lapsi tai lapsia, joiden ravintoasioiden tulisi olla ensiluokkaisessa kunnossa lapsen kehitystaso ja perheen voimavarat huomioiden. Jo raskausaikana kannattaa toki keskittyä hyvinvointiin ja terveellisiin valintoihin, mutta viimeistään sitten, kun lapsi syntyy.

 

Asiantuntija nostaa esiin vielä ikääntyneet ihmiset, jotka ovat Suomen väestötasolla ainoa ikäryhmä, joilla voi olla proteiinin saanti liian vähäistä

 

– Proteiinin ja energian saanti on joillakin liian niukkaa ja syöminen välipalanomaista. Myös esimerkiksi D-vitamiinin tarve on ikäihmisellä suurempi kuin työikäisellä ja tämä pitäisi muistaa.

 

(Juttu jatkuu tuote-ehdotusten jälkeen.)

HETKI-TUOTTEIDEN AVULLA SAAT HELPOSTI LISÄTTYÄ TERVEELLISIÄ ELEMENTTEJÄ RUOKAVALIOOSI:

– Pestyt salaatit: Amerikan-, Voima-, Talvi-, Freshmix-, Suomalainen-, Rose-, Taco- ja Coleslaw-salaatit

– Pesemättömät salaatit: Jää, Frisee, Pinaatti, Rucola, Salaattimix, Lehtikaali, Vuonankaali

– Salaattiateriat: Lounas-, Premium-, 600g-, Kerros-salaatit – Kaikki vaihtoehdot!

– Wokmixit: Arki-, Värikäs-, Rouskuva ja Lempeä-wokmixit

– Välipalat: Leivät, Tuorepuurot ja Naposteluhedelmät

 

Toki Karim tahtoo vielä haastaa kaikki mukaan Syö hyvä olo 2021 -haasteeseen.

– Haastan mukaan ihan kaikki, jotka kokevat, että voimavarat riittävät oman hyvinvoinnin ajattelemiseen tällä hetkellä.

 

Virheistä oppii

 

Säännölliseen syömiseen panostamista ei Karimin mukaan voi liikaa korostaa.

 

– Kun syömme säännöllisesti, yleensä myös koostamme ateriat järkevämmin, eikä tule syötyä liikaa. Säännöllisten syöjien ateriat painottuvat yleensä myös kunnolliseen ruokaan ja välipalat ovat yleensä terveellisempiä.

 

Karimin mukaan ruokarytmiin pitää opetella systemaattisesti.

 

– Jos sinulla ei ole ikinä ollut kunnollista ateriarytmiä, niin sen ei ole tarkoituskaan ihan hetkessä korjaantua. Tilanteen paranemista kannattaa ajatella puolen vuoden tai jopa vuoden skaalalla. Tarvitset aikaa virheiden tekemiseen ja niistä oppimiseen.

Asiantuntija toivoo, että erityisesti lapsiperheissä pohdittaisiin kunnolla ravinnon merkitystä kaikkien perheenjäsenten hyvinvoinnin vuoksi.
Asiantuntija toivoo, että erityisesti lapsiperheissä pohdittaisiin kunnolla ravinnon merkitystä kaikkien perheenjäsenten hyvinvoinnin vuoksi.

Konkreettisia tekoja ajattelemisen lisäksi

 

Kannattaa käydä läpi rauhassa ja käytännön tasolla, mitä aterioita omaan ruokarytmiin kuuluu.

 

– Mieti, millainen on aamiainen, lounas ja mitä syöt, kun tulet töistä kotiin. Entä millainen on päivällinen ja iltapala. Korjaa aluksi vain yksi ateria ja jätä muut semmoiseksi, kuin ne sillä hetkellä ovat, Karim neuvoo.

 

Sen jälkeen, kun korjattu ateria alkaa sujumaan, voi ryhtyä miettimään seuraavaa.

 

– Joillakin toki toimii se, että pistää koko rytmin kuntoon kerralla, huomauttaa ravitsemusterapeutti ja jatkaa.

 

– Jos olet liikkuva ihminen ja eväät on pakko ottaa mukaan, niin suosittelen kylmälaukkua tai ruokatermosta, jonne voi laittaa vaikkapa eilisen päivän ruokaa tai valmisruokaa höystettynä erilaisilla kasvislisillä. Jos oikean ruoan mukaan ottaminen ei onnistu, voi mukaan pakata välipalatyyppisen, mutta tuhdimman aterian. Myös ruokaisan smoothien voi toki ottaa mukaan.

 

Tututustu helposti mukaan napattaviin Hetki-tuotteisiin!

Voit hyvällä omallatunnolla käyttää puolivalmisteita ja esimerkiksi valmiita salaattisekoituksia apuna ruoanvalmistuksessa.
Voit hyvällä omallatunnolla käyttää puolivalmisteita ja esimerkiksi valmiita salaattisekoituksia apuna ruoanvalmistuksessa.

Älä unohda lautasmallia

 

Tärkeä pointti aterian koostamisessa Karimin mukaan, on pyrkiä aina ajattelemaan lautasmallia, johon kuuluu myös ruokajuoma ja leipä levitteellä.

 

– Jos rakennat sen pohjalta ateriat, olet jo pitkällä. Mukana tulee olla aina jotain kasvista, jotain hiilihydraattipitoista ja joku proteiinin lähde. Mieti rasvan laatua ja sitä, ettei annos ole kovin suolainen.

 

Varaa hetki aikaa

 

Karim tahtoo vielä muistuttaa meitä siitä, että syömiseen ja ruoan valmistamiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Se vähentää riskiä, että illalla on ihan väsähtänyt ja päivän aikana on kasvanut valtava nälkä

 

– Jos valmistat lounaan kotona etätöiden ohessa, niin panosta siihen. Vaikka olisi miten kiire, niin panostus kannattaa, sillä lounashetki parantaa työtehoa, vireystilaa ja tyytyväisyyttä. Voit hyvin käyttää myös puolivalmisteita ja esimerkiksi valmiita salaattisekoituksia apuna.

 

Hengähdystauko työpäivän aikana on siis ensiarvoisen tärkeää. Istahda alas ja hengähdä rauhassa lounaan äärellä. Sen jälkeen on hyvä jatkaa päivää.

 

Hetki-tuotteet tukevat hyvinvointiasi – opi lisää!

 

Karim kehottaa sinua pohtimaan näitä:

 

– Hyvä olo on kokonaisuus: uni, liikkuminen ja ravitsemus luovat kulmakivet hyvinvoinnille.

 

– Syöminen on merkittävimpiä terveyteen vaikuttavia asioita. Erilaisissa tutkimuksissa on tultu siihen tulokseen, että syöminen voi vaikuttaa terveyteen jopa enemmän kuin tupakointi.

 

– Energian saannin tulee olla tasaista päivän aikana ja mielellään aamupainotteista.

 

– Tasapainoinen ateria, jossa on riittävästi kaikkia ravintoaineita parantaa reaktioaikoja ja vähentää virheitä. Aterian tulee olla sopivan kokoinen, ei liian pieni, eikä liian suuri.

 

– Jos sinulla on vatsan kanssa ongelmia, hyödyt erityisesti säännöllisestä syömisestä.

 

– Muista lepohetket. Arvosta unta ja taukoja.

 

– Kaikkien toimijoiden tulisi muistaa, että tarjolla olevien elintarvikkeiden tulisi olla hyviä ja terveellisiä.