Tiina alkoi syödä enemmän ja laihtui – 4 tärkeää oivallusta ensimmäisen kuukauden ajalta

Tiina kuvailee kokeneensa ahaa-elämyksen ruokailutottumuksiin liittyen.

 

Tiina Heikkinen, 32, on ollut viimeisen kuukauden* ajan mukana Iltalehden ja Hetki-tuotteiden testiryhmässä, jossa hänen tavoitteenaan on ollut muuttaa elämäntapojaan terveellisemmiksi.

 

Testaajat saivat kuukaudeksi käyttöönsä Hetki-tuotteita, kuten valmiita salaattiaterioita, välipalatuotteita ja ruoanlaittoa helpottavia valmiiksi pestyjä tuoreita salaatti- ja kasvissekoituksia. Apuna muutoksessa on ollut myös personal trainer ja ravintovalmentaja Marianne Särkiniemi, jonka kanssa Tiina on käynyt läpi ruokailutottumuksiaan.

 

Tiinan tavoitteena oli löytää uusia, terveellisempiä ruokailutottumuksia ja pudottaa noin 20 ylimääräistä kiloa, jotka ovat kertyneet raskauksien myötä. Hän on laihduttanut aiemminkin, mutta aina jossain vaiheessa kilot ovat kertyneet takaisin.

 

Tällä kertaa Tiina halusikin tehdä kokonaisvaltaisen elämäntapamuutoksen ja opetella sellaisia uusia tapoja, joita pystyy noudattaa vaikka loppuelämänsä.

 

Tässä ovat neljää oivallusta, jotka Tiina on tehnyt ensimmäisen kuukauden aikana.

 

1. Painonpudotus on pitkäjänteistä

 

Kuten jokainen laihduttaja, toivoi Tiina alussa mahdollisimman nopeita tuloksia painonpudotuksen suhteen. Uuden ruokavalion myötä paino putosikin alussa nopeasti ja ensimmäisen kahden viikon aikana hän onnistui pudottamaan seitsemän kiloa.

 

Nyt Tiina kuitenkin ymmärtää, että pelkkä vaaka ei kerro elämäntapamuutoksen onnistumisesta, vaan paino putoaa pikkuhiljaa samalla, kun muukin hyvinvointi paranee.

 

– Kymmenen kiloa on nyt lähtenyt ja matka jatkuu. Tiedän, että painonpudotus hidastuu ja vaikeutuu koko ajan, mutta tavoitteet ovat edelleen samat, hän kertoo.

 

2. Enemmän ruokaa, vähemmän herkkuja

 

Alun perin Tiina nimesi suurimmaksi ongelmakseen herkkujen syömisen – illan aikana saattoi esimerkiksi mennä suklaalevy. Elämänmuutoksen alussa hän päätti, ettei enää ostaisi herkkuja kotiin, ja tämä päätös on pysynyt.

 

Lisäksi keino herkkuhimon taltuttamiseen on löytynyt ruokavalion avulla. Koska kyseessä on painonpudotusprojekti, oli Tiina valmistautunut annoskokojensa pienenemiseen.

 

Toisin kuitenkin kävi. Käytyään ruokailutottumuksiaan läpi Marianne Särkiniemen kanssa, päätyivät he itse asiassa lisäämään tavallisen, terveellisen ruoan määrää.

 

– Syön jokaisella aterialla enemmän kuin ennen, mutta herkut ovat jääneet pois. Se on ollut minulle suurin ahaa-elämys, että olen tajunnut oikeat ruokamäärät ja oppinut käyttämään kasviksia. Kyllähän sen jokainen tietää, että kasviksia kannattaa ruokaan lisätä, mutta siltä on helppo sulkea kiireessä silmät, hän kertoo.

 

Muutoksessa pysymisessä auttaa myös se, että Tiina ei suhtaudu herkkukieltoon liian kriittisesti.

 

– Jos töissä on suklaata tarjolla, niin saatan ottaa pari palaa, ja se on ihan ok.

 

3. Maailma ei kaadu, jos aina ei ehdi treenaamaan

 

Tiina on joutunut opettelemaan myös liikuntarutiineihin liittyvää armollisuutta itseään kohtaan. Liikunta on hänelle tärkeä henkireikä, mutta kahden lapsen äitinä hän joutuu ajoittamaan kuntosalilla käymisen niille päiville, jolloin lapset ovat isällään.

 

– Marianne teki minulle muutamia koti- ja puistojumppia, joita voin tehdä silloin, kun olen lasten kanssa. Koitan myös suhtautua asiaan rennosti, jotta liikunta ei aiheuttaisi arkeen enempää stressiä. Maailma ei kaadu siihen, jos joka viikko ei ehdi liikkumaan 4-5 kertaa, hän selittää.

 

4. Ruokasuunnitelma auttaa arjen kiireessä

 

Tiina ei halua palata vanhoihin tottumuksiinsa, vaan tehdä myös jatkossa itselleen ja lapsilleen terveellistä ja herkullista, runsaasti kasviksia sisältävää ruokaa. Marianne Särkiniemi ehdottikin hänelle ruokasuunnitelman aloittamista.

 

– Eli suunnittelen etukäteen viikon ruoat, teen kauppalistat valmiiksi ja opettelen uusia reseptejä, Tiina kuvailee.

 

Testikuukauden aikana hän on huomannut, että Hetki-tuotteiden avulla saa nopeutettua ja helpotettua arjen ruoanlaittoa ilman, että tarvitsee tinkiä terveellisyydestä ja tuoreudesta.

 


Hetki-tuorepuuroissa on mukana lusikka, joten ne voi syödä helposti missä vain.

 

– Kun tuntuu siltä, että haluaa säästää aikaa, ovat valmiiksi pestyt ja pilkotut Hetki-vihannessekoitukset hyvä vaihtoehto. Arjessa on usein tilanteita, joissa maksaa mielellään pari euroa enemmän siitä, että ei tarvitse käyttää aikaa ja vaivaa vihannesten pesemiseen ja pilkkomiseen.

 

Myös muut Tiinan Hetki-suosikit jäävät käyttöön myös jatkossa.

 

– Kaikki salaatit olivat tosi hyviä ja sopivat vaikka evääksi, kun lähtee retkelle lasten kanssa. Tuorepuurot ovat myös tosi hyviä niin aamiaisena kuin välipalanakin.

 

* Testiryhmä on toteutettu vuoden 2020 alussa.

Lue myös nämä tai katso kaikki uutiset

Ethän skippaa lounasta

Aamiaista kutsutaan usein päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta yleisen jaksamisen kannata lounas on vähintään yhtä tärkeä. Riittävän lounaan avulla aivot ja

Tutustu lisää

10 Faktaa proteiinista

Suomalaisista 18−64-vuotiaista 80 % saa proteiinia ravitsemussuositusten mukaisesti ja loput yli suosituksen, eli yleisesti ottaen suomalaisten proteiinin saanti on riittävää.

Tutustu lisää