Iltalehden lukijoista kootusta neljän hengen Hetki-testiryhmästä on tähän mennessä esitelty jo kolme jäsentä: Mia Tienhaara 40, Karo Hilokoski 18 ja Anja Volotinen 63. Tämän jutun lopusta löydät kuvat kaikista testiryhmän jäsenistä yhdessä.

 

Seuraavaksi pääsemme tutustumaan Timo Laakkoseen 50, jolla myös on haasteita arjen ruokailutottumuksiin liittyen. Asiantuntijamme laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji auttaa testiryhmäläisiä selättämään haasteet ja suuntaamaan kohti terveellisempää elämäntapaa seuraavien kuukausien aikana. Kaikilla ryhmän jäsenillä on myös yhteinen tavoite: Syödä itselleen hyvä olo.

 

Vauhdikas isä ja yrittäjä

 

Timo Laakkonen elää monipuolista ja vauhdikasta yrittäjän ja perheenisän arkea. Hän on onnellinen suuresta perheestään, johon kuuluvat vaimon lisäksi 11-vuotiaat kaksostytöt, kohta 15-vuotias poika sekä perheen lemmikkikoira. Timon lapset harrastavat salibandya, ratsastusta, jalkapalloa ja judoa.

 

Yrittäjä on työskennellyt jo vuodesta 2018 saakka etänä omassa kodissaan ja hän kertoo viettävänsä valtaosan työpäivistään puhelimen sekä tietokoneen kanssa. Hänestä tuntuu, että työ- ja vapaa-aika sekoittuvat pahasti keskenään ja tämä näkyy myös palautumisen sekä hyvän unenlaadun puutteina.

 

– Tuntuu, ettei työpäiväni lopu koskaan. Vien toki töiden välissä lapset kouluun ja noudan koulusta, mutta jokaisessa mahdollisessa välissä teen töitä. Lasten harrastusten ajankin illemmalla olen työhommissa kiinni.

 

Suuria päätöksiä aikaisemminkin

 

Timo on aikaisemminkin pohtinut työn viemää aikaa ja kertoo myös tehneensä ratkaisuja asioiden korjaamiseksi.

 

– Tein hyvän päätöksen vuonna 2018 ja annoin osan työtehtävistäni pois, jotta pystyisin olemaan arkisin ja viikonloppuisin paremmin perheeni kanssa. Arki-iltojen lisäksi lapsilla on myös lauantaisin ja sunnuntaisin urheiluharrastuksia ja niissä meille menee noin kahdesta kolmeen tuntia yhdessä.

 

Timo muistuttaa, että harrastusten lisäksi viikonloppuisin pitää toki ehtiä myös tehdä kotitöitä sekä siivota ja pestä pyykkiä.

 

Tule mukaan Syö hyvä olo 2021 -haasteeseen. Ota selvää miten helppoa ja herkullista sen on!

Hittiateria uunifetapasta on muotoutunut valmiiksi Hetki-mikroateriaksi. Kaikki Lämmin ateria -sarjan tuotteet pakataan uusiin, mikrolämmityksen kestäviin ja helposti kierrätettäviin kartonkirasioihin.
Hittiateria uunifetapasta on muotoutunut valmiiksi Hetki-mikroateriaksi. Kaikki Lämmin ateria -sarjan tuotteet pakataan uusiin, mikrolämmityksen kestäviin ja helposti kierrätettäviin kartonkirasioihin.

Hyvän ruoan rakastaja

 

– Rakastan hyvää ruokaa, en oikein osaa ajatella ruokaa ravintona. Saatan nauttia herkullisen lounaan, tai sitten se voi jäädä kokonaan syömättä. Siinä tapauksessa tankkaan illalla ihan hirvittävän määrän ruokaa, Timo kertoo.

 

Mies on myös kova kalastamaan ja appiukko puolestaan metsästämään. Laakkosten pakastin onkin täynnä lähiruokaa kuten riistaa. Lisäksi sinne kerätään kesällä marjoja.

 

– Mutta en vain jotenkin oikein osaa ennakoida ja pitää syömisiäni säännöllisinä, Timo pohtii.

 

Toisinaan ruokavalinnat sujuvat mainiosti ja hän saattaa valita aamupalaksi esimerkiksi ruisleipää, tomaattia, juustoa, kananmunaa ja banaania.

 

– Välillä sitten aamupalani voi olla vaikka vain kolme espressoa. Sitten vien lapset kouluun ja käyn töiden kimppuun.

 

Mies siis itse tiedostaa ruokarytmin puuttumisen suureksi ongelmaksi ja haasteekseen.

 

Päivän ateriat usein mitä ja milloin sattuu

 

Timon arkipäivät kuluvat töiden parissa yksin kotona ja hänen mielestään lounaan nauttiminen ravintolassa veisi liian paljon aikaa töiltä.

 

– Jos edelliseltä illalta on jäänyt tähteitä, niin saatan lämmittää niitä. Pääasiallisesti lounas kyllä unohtuu kokonaan työpuheluiden ja muiden kiireiden takia.

Timo Laakkonen on hyvän ruoan rakastaja, joka tahtoo kiinnittää jatkossa entistä enemmän huomiota terveellisiin valintoihin.

Laakkosen perheen päivällinen syödään kello 17-18 aikaan silloin, jos lapsilla ei ole harrastuksia. Jos taas kyseessä on harrastuspäivä, on yhteinen päivällinen katettuna noin kello 18.30-19.30.

 

– Iltapalaksi syömme vielä ainakin teetä ja leipää ennen nukkumaan menoa. Välipalat jäävät osaltani päivän aikana syömättä, mutta lapset toki syövät välipalaa koulusta tullessaan.

 

Viikonloppuisin ruokailut onnistuvat pääsääntöisesti hienosti.

 

– Rakastamme vaimoni kanssa ruuanlaittoa ja viikonloppu alkaakin usein pitkällä aamupalalla. Syömme yhdessä puuroa, salaattia, porkkanatikkuja ja välillä voi olla myös pekonia ja nakkeja.

 

Viikonloppulounaaksi perheessä nautitaan aina jotain tosi hyvää. Laakkoset pitävät esimerkiksi spagetti bolognesesta.

 

– Viikonloppuillallisena meillä voi olla esimerkiksi lohta, hirveä, nautaa tai herkullinen kanasalaatti. Vaimon kanssa panostamme kokkaamiseen ja tykkäämme tehdä itse ruokaa pitkän kaavan mukaan.

 

Kakkostyypin diabetes yllätti

 

Timolla on myös vakavaa asiaa. Hän sairastui vuonna 2016 tyypin kaksi diabetekseen.

 

– Painoin silloin 134 kiloa. Pudotin neljässä vuodessa henkilökohtaisen valmentajan avustamana yli 50 kiloa. Tällä hetkellä painan noin 88 kiloa. Käyn salilla neljä tai viisi kertaa viikossa.

 

Timo harjoittelee myös Lahden Suurmäessä kesällä järjestettävää rankkaa juoksutapahtumaa varten ja lenkkeilee yhdessä australianpaimenkoiransa kanssa.

 

– Koira kyllä vaatii paljon ulkoilua ja se onkin hyväksi tälle perussairaudelleni diabetekselle. Koira pistää äijän liikkumaan ja saadaan molemmat hyvää hyötyliikuntaa raittiissa ilmassa, kertoo Timo tyytyväisenä.

 

Hetki-testiryhmän asiantuntijana toimiva Karim Khanji haastaa sinutkin pohtimaan omia syömistottumuksiasi ja ruokarytmiäsi. ”Pienillä valinnoilla voit saada suuria muutoksia aikaan.”
Hetki-testiryhmän asiantuntijana toimiva Karim Khanji haastaa sinutkin pohtimaan omia syömistottumuksiasi ja ruokarytmiäsi. ”Pienillä valinnoilla voit saada suuria muutoksia aikaan.”

Haasteet nippuun

 

Hetki-testiryhmän asiantuntija ja Timoa haasteissaan auttava ravitsemusterapeutti Karim Khanji kokoaa Timon haasteet yhteen nippuun.

 

– Timon suurin ongelma on ruokarytmi ja sen pitäminen. Hänen aamiaisensa on toisinaan hyvä, mutta välillä Timo tyytyy pelkkään kahviin. Se ei ole hyvä juttu. Myös lounas saattaa jäädä kiireessä kokonaan syömättä.

 

Iltaisin ja viikonloppuisin Timo syö perheensä kanssa hyvin ja Karimin mukaan on ilo kuulla, että he laittavat vaimon kanssa yhdessä hyvää ruokaa.

 

Lisää pitkäjänteisyyttä ja kasviksia

 

Timo on aikaisemminkin pyrkinyt vaikuttamaan syömistottumuksiinsa ravitsemusterapeutin avulla, mutta muutokset ovat jääneet kokeilun asteelle.

 

– Tuetaan Timon pitkäjänteisyyttä, se tuntuisi myös olevan haaste. Tavoitellaan yhdessä selkein ohjein säännöllistä ruokarytmiä ja lisätään samalla kasviksia koko perheelle, Karim päättää.

 

Asiantuntijamme neuvoo Timoa lisäämään omaa kasvisten käyttöä reilusti.

 

– Syö oikein kunnolla kasviksia joka aterialla. Tähtää jopa 800 grammaan, niin saat ainakin sen puoli kiloa päivässä. Panostetaan lisäksi lounaaseen ja välipaloihin.

 

Lounaaksi Karim suosittelee nopeaa valmista salaattiateriaa tai jotain mieleistä ja maistuvaa lämmitettävää annosta.

 

Veren sokeriarvot pitäisi pitää tasaisina

 

Aamupainotteinen syöminen on Timolle Karimin mukaan hyväksi, varsinkin kun miehellä on diabetes.

 

– Veren sokeriarvojen kannalta aamun syömisiin pitäisi kiinnittää tosiaan paremmin huomiota. Myös säännölliset ja terveelliset välipalat ovat ensiarvoisen tärkeitä.

 

Karim kehuu Timoa ja hänen perhettään myös siitä, että heillä on kotona pakastettuna paljon hyvää ja ravintorikasta ruokaa.

 

– Heiltä löytyy mansikkaa, mustikkaa, riistaa, lohta ja vaikka mitä. Mutta eihän se ruoka arkisin sieltä pakastimesta itsestään suuhun saakka tule. Siksi arjen ruokailuja voidaan hyvällä omallatunnolla helpottaa valmiilla aterioilla ja keskittyä viikonloppuisin nauttimaan ruoan valmistuksesta alusta loppuun saakka, Karim vinkkaa.

Hetki-tuotteita Timon ruokavalioon vaihtelevasti

– Tuorepuurot: Mustikkatuorepuuro, Omenakanelituorepuuro

– Naposteluhedelmät: Omena+ViinirypäleOmenaviipaleet

– Valmiit salaattipussit: AmerikansalaattiVoimasalaattiTalvisalaattiFreshmixSuomalainen salaattiRosesalaatti

– Pesemättömät salaatit: Rucola

– Wokmixit: Värikäs Wokmix

– Mikroateriat lounaaksi: HalloumipastaFetapastaKananuudeli

– Valmiit ateriat: Hapanimelä-kana-wok 700g

– Salaattiateriat: Buffalo-kanaKatkarapucaesarSavulohisalaatti

– Isot salaattiateriat: Kreikkalainen salaatti 600g

– Edeltä löytyvien Hetki-tuotteiden lisäksi Timon tulee nauttia myös muita ruokia päivittäisen täysipainoisen ravinnonsaannin turvaamiseksi.

 

Helppous on tärkeintä

 

Timo pohtii Karimin tapaamisen jälkeen haasteen vastaanottamista ja testiryhmään mukaan hyppäämistä.

 

– Minun tarvitsee vain ottaa itse aikaa säännölliselle syömiselle. Nyt alkuun ainakin tuntuu siltä, että Hetki-tuotteiden avulla arkisyömiseni tulee helpottumaan. Lounaankin varmasti muistan nyt paremmin, kun se on jääkaapissa valmiina. Avainsana tässä on helppous.

 

Mies tunnustaa vielä, että jos lounas on aikaisemmin jäänyt kokonaan välistä, on hän saattanut syödä hetken päästä jotain naposteltavaa saadakseen nälän karkotettua.

 

– Valitsemani välipalat eivät välttämättä ole olleet ihan sieltä terveellisimmästä päästä.

 

Osa tuotteista tuttuja aikuisille ja lapsille

 

Timo kertoo vielä, että heidän perheessään rakastetaan hyviä salaatteja ja Hetki-tuotteet ovatkin osittain juuri salaattien suhteen tuttuja.

 

– Kana-taco-salaatteja meillä on koko perhe syönyt mielellään niin lisukkeena kuin välipalana.

 

Hetki-tuotteista toki löytyy paljon myös semmoisia vaihtoehtoja, joista Timolla ei ole aikaisemmin ollut mitään tietoa.

 

– On oikein mielenkiintoista päästä tutustumaan näihin kaikkiin.

 

Hetki Kana-taco-salaatti on Laakkosen perheelle ennestään tuttu valinta. Aikuisten lisäksi myös lapset pitävät tästä salaatista kovasti.
Hetki Kana-taco-salaatti on Laakkosen perheelle ennestään tuttu valinta. Aikuisten lisäksi myös lapset pitävät tästä salaatista kovasti.

Isän eväät kiinnostavat koko perhettä

 

Hetki-testiryhmään osallistumista Timo pitää mainiona mahdollisuutena ja hän uskoo, että projektista tulee varmasti olemaan hänelle apua.

 

– Uskon, että löydän jatkossa paremmin terveellisiä vaihtoehtoja kiireiseen arkeeni. Myös perheeni on hyvin kiinnostunut projektistani. Joudun todennäköisesti taistelemaan tietyistä tuotteista lasteni kanssa, Timo kertoo nauraen ja jatkaa.

 

– Molemmat tytöt olivat innoissaan ja kyselivät, että mitähän tuotteita isälle tulee. Ensimmäisenä he kyselivät, että tuleeko myös varmasti Taco-kana-salaattia.

 

Hyväntuntuisia tuotteita

 

Timon mukaan kaikki Hetki-tuotteet, joita he ovat aikaisemmin maistaneet, ovat olleet hyvin tuoreita ja raikkaita.

 

– Kertaakaan ei ole salaatti ollut huono. Starttipäivän esittelytuotteet olivat myös todella hyviä. Esimerkiksi valmiiksi pilkotut kasvikset vaikuttivat kivoilta. Niiden kanssa on hyvä soveltaa keittiössä erilaisia juttuja.

 

Etätyöläinen kiittelee jo ennakkoon ja miettii tulevaa hyvää oloaan.

 

– Olen mukana projektissa oikein hyvällä fiiliksellä. Koko perhe odotamme, että miten homma minulla tulee sujumaan ja millaisia vaikutuksia kasvisten lisäämisellä ja säännöllisen syömisen haltuun otolla tulee olemaan terveyteeni.

 

”Kaikki on kiinni itsestäni”

 

Timo painottaa panostavansa tällä kerralla tosissaan aamiaiseen, lounaaseen ja välipalaan, kun kaikki muu kerran on kunnossa.

 

– Nyt homma on enää kiinni vain minusta itsestäni. Nämä tuotteet ovat niin helppoja. Nopeita valmistaa ja syödä.

 

Seuraa Iltalehdessä Hetki-testiryhmän edistymistä ja hyppää itsekin mukaan Syö hyvä olo 2021 -haasteeseen!

 

Hetki-testiryhmäläiset kutsuvat sinut mukaan Syö hyvä olo 2021 -haasteeseen. Kanssasi parempia valintoja on tekemässä Karo Hilokoski, Mia Tienhaara, asiantuntija Karim Khanji, Anja Volotinen ja Timo Laakkonen.