Mitä tehdä, jos lounasaikaan ei ole nälkä, napostelu koukuttaa ja kasvikset eivät löydä lautaselle tarpeeksi usein? Lue Iltalehden testiryhmän asiantuntijan ohjeet Mialle
- Mia Tienhaara pyrkii lisäämään kasvisten käyttöä suositusmäärien mukaiseksi, joka on puoli kiloa päivässä kutakin perheenjäsentä kohti.
- Mian haasteena on myös sisällyttää lounas päivärytmiinsä.
- Jos sinulla on haasteita kasvisten käytössä tai ruokarytmissä, seuraa Mian etenemistä ja haasta itsesi sekä perheesi mukaan asiantuntijan ohjeilla.
Iltalehden ja Hetki-tuotteiden testiryhmään valittiin pari viikkoa sitten neljä taustaltaan erilaista koehenkilöä. Testiryhmäläiset pääsevät tarttumaan omiin arjen haasteisiinsa asiantuntijan avustuksella. Seuraavien kuukausien aikana tarkastelemme ryhmän jäsenten kanssa syömiseen liittyviä valintoja ja teemme muutoksia, joiden avulla hyvä olo lisääntyy kuin huomaamatta.
Esittelemme kaikki testiryhmän jäsenet haasteineen yksi kerrallaan. Aloitamme ryhmän ensimmäisestä jäsenestä Mia Tienhaarasta.
Epäterveellisiä välipaloja ja fiilissyömistä
Mia on perheenäiti, jonka perheeseen kuuluvat aviomiehen lisäksi 9 ja 14 vuoden ikäiset lapset sekä Mian arkiliikunnasta huolta pitävä koira.
Mia kertoo tietävänsä teoriassa, mitä ja milloin hänen kannattaisi syödä, mutta asioiden tuominen käytäntöön ei tunnu onnistuvan. Varsinkin lounas jää häneltä usein kokonaan syömättä.
– Minulla ei juuri koskaan ole tavanomaisena lounasaikana vielä nälkä. Se voi johtua siitä, että juon paljon kahvia ja napsin leipiä. Kuittaan myös usein iltapäivisin akuutin näläntunteen helpoksi kokemillani välipaloilla, esimerkiksi lapsilta yli jääneillä karkeilla. Epäterveellisiä herkkuja tulee puputettua koko työpäivän ajan. Päivittäiset syömiset riippuvat hyvin pitkälle kunkin päivän tekemisistä ja fiiliksestä.
Lounas unohtuu lähes aina
Mia mielestä napostelu on hänellä paha tapa ja vaikka hän pyrkiikin syömään säännöllisesti, ei se vain yksinkertaisesti onnistu.
– Yritän pitää ruokataukoja myös etäpäivinä, että pääsisin pois työpisteeltä edes välillä. Useimmiten syön kuitenkin vain jotain nopeasti ja jatkan hommiani.
Mia kuvailee työtänsä suoritusluonteiseksi ja hän uppoutuu helposti tekemään töitä pitkäksi aikaa ilman taukoja.
– Aika hurahtaa äkkiä ja lounas unohtuu ihan liian helposti.
Päivällinen ohi hetkessä
Päivällisaikaan Mialla on jo kova nälkä ja hän syökin päivällisen pääsääntöisesti yhdessä perheensä kanssa. Mia tarjoilee koko perheelle myös monipuolisesti kasviksia.
– Meillä on tapana syödä päivällinen yhdessä ja vaihtelevalla menestyksellä se onnistuu. Aika usein me molemmat aikuisetkin pystymme olemaan mukana yhteisessä päivällispöydässä.
Miasta on kuitenkin ikävää, että ruokailuhetki menee ohi harmillisen nopeasti.
– Otamme vain ruoan lautaselle ja syömme. En itse oikein osaa olla läsnä ruokailuhetkessä ja nauttia ruoasta. Syöminen menee suorittamiseksi.
Rutiini-iltapala
Illalla hän tekee iltapalan rutiininomaisesti, vaikkei nälkää olisikaan.
– Syön illalla vain tavan vuoksi. Iltapalani on usein teetä ja leipää. Ravintoni koko päivän aikana koostuu paljolti hiilihydraateista. En hirveästi harrasta liikuntaa ja huomaan kyllä, että vähempikin ruoka illalla riittäisi.
Askeleita kertyy arjessa
Mia pohtii myös liikuntatottumuksiaan. Hän ei harrasta aktiivisesti liikuntaa, mutta käy koiransa kanssa päivittäin lenkkeilemässä.
– Myös arkiliikuntaa tulee päivän aikana harjoitettua ja olen huomannut, että askeleita kertyy päivän aikana myös kotona etätöitä tehdessä. Työmatkoihin aiemmin kulunut aika on nyt vapautunut muuhun käyttöön. Voisin hyvinkin käyttää yli jäävän ajan jatkossa aktiivisempaan liikuntaan, Mia lupailee.
Vahva pyrkimys kasvisten käyttöön, mutta ote lipsuu
Mia kertoo, että hän on pyrkinyt ainakin välillä pilkkomaan kasviksia tai salaattia jääkaappiin itselleen ja perheelleen valmiiksi. Niiden kylkeen hän lisää mielellään jotain proteiinipitoista, esimerkiksi munakasta.
– Pelkkä salaatti ei ole minun juttuni, Mia painottaa.
Perheelle Mia tarjoaa kasviksista kurkkua ja tomaattia, sekä esimerkiksi keitettyjä kasviksia. Hän kertoo perheen syövän paljon kasvisruokaa, mutta tuoretta salaattia vain harvoin.
– En itse ole mikään salaatinsyöjä, vaan tarvitsen aina jotain lämmintä siinä kasvisten ohessa. Välillä saan itsestäni otteen, että pilkon tosiaan kasviksia kaikille valmiiksi, mutta sitten otteeni taas lipsuu, Mia harmittelee.
Asiantuntijan ohjeita
Iltalehden ja Hetki-testiryhmän asiantuntija ja laillistettu ravitsemusterapeutti Karim Khanji, pohtii tilannetta yhdessä Mian kanssa. Karim muistuttaa heti alkuun, että kun yhdessä asiantuntijan kanssa valitaan syötävät tuotteet, on ohjeita huomattavasti helpompi noudattaa.
– Ei ole helppoa aloittaa ja jatkaa, jos vaan sanotaan, että syöpäs nyt terveellisemmin jatkossa.
Testijaksossa on Karimin mukaan ajatuksena se, että kun kasvistuotteet tulevat testaajalle valmiiksi käsiteltyinä, helpottaa se arjen syömisten suunnittelua huomattavasti.
– Yhtenä tavoitteena on se, että testaajat saavat jatkoa ajatellen yksinkertaistettua syömisiään. On hyvä muistaa, että meillä kaikilla on lupa käyttää valmiiksi pilkottuja tuotteita ja esimerkiksi valmiita wokkeja. On oikein fiksua pyrkiä helpottamaan omaa arkea ja tuoda sitäkin kautta lisää hyvää oloa itselleen ja koko perheen elämään, Karim kannustaa.
Panostus lounaaseen, napostelut pois
Karim alleviivaa Mialle ruokarytmin tärkeyttä.
– Panostetaan lounaaseen ja lisätään terveellinen välipala, näin napostelu jää usein helposti itsestään pois. Kun mahdutamme alkupäivääsi enemmän ruokaa, ei illalla enää tarvitse syödä niin paljon.
Asiantuntija painottaa, että välipalalla kasvisten käytön ei tarvitse olla monimutkaista, siinä voi olla vaikka minitomaatteja ja pilkottua hedelmää.
– Pitää muistaa myös se, että jos ruokailurytmi on tiheä: lounas noin kello 11 maissa, välipala kello 14 aikaan ja päivällinen siitä parin kolmen tunnin päästä, niin päivällisen tai iltapalan ei välttämättä tarvitse olla valtavan isoja. Keho on kuitenkin saanut päivän mittaan jo hyvin rakennusaineita ja energiaa.
Karim muistuttaa Miaa myös siitä, että lounas vaikuttaa oleellisesti vireystilaan. lounas kannattaa pyrkiä syömään joka päivä ja lounaan annoskokoon on hyvä aktiivisesti kiinnittää huomiota.
– Sillä on suuri merkitys koko loppupäivään. Jos lounas on liian iso, alkaa iltapäivällä helposti väsyttämään. Jos lounas taas on liian pieni, niin nälkä kertyy iltapäivään ja napostelu karkaa helposti käsistä. Annoskoot ja ajoitukset ovat yllättävän tarkkaa hommaa, mutta näihin panostaminen kannattaa.
Karim pohtii yhdessä Mian kanssa myös sitä, että terveellisellä välipalalla on toki tärkeä merkitys myös siksi, että töistä tulee silloin pidettyä ainakin pieni tauko. Terveellisiä välipaloja kannattaa siis hankkia valmiiksi ennakkoon jääkaappiin.
Lisää monipuolisia kasviksia koko perheelle
Mian perheen päivällinen kaipaa niin Mian kuin Karimin mielestä ehdottomasti myös vielä monipuolisia ja helposti valmistuvia kasvislisäkkeitä.
– Lapset kyllä syövät hyvin ennakkoluulottomasti kasviksia, kun heille vain niitä tarjoillaan. Salaatinlehdet sellaisenaan ei oikein toimi. Eikä valmiiksi kulhoon tehty salaatti säily pitkään hyvänä jääkaapissa. Sitä vaan niin helposti jämähtää samoihin lisukkeisiin aina, Mia ihmettelee.
Karim kannustaa Mia kokeilemaan rohkeasti lasten kanssa erilaisia kasviksia ja summaa vielä lopuksi, että aamupala ja iltapala ei tuota Mialle ongelmia.
– Pyritään nyt yhdessä korjaamaan lounas sekä välipalat kuntoon ja lisätään koko perheen päivälliselle vaihteleva kasvislisuke.
HETKI-TUOTTEITA VAIHTELEVASTI MIAN RUOKAVALIOON:
– Mikroateriat: Teriyaki-tofu, Kananuudeli, Enchilada kasvis ja kana
– Tofu-papumix salaatti
– Premium kanacaesar salaatti
– Isot salaatit: Kanacaesar, Kana-tacosalaatti
– Inkiväärichilikana ja Teriyakikasvis ruoanlaittotuotteet
– Valmiit wokmixpussit: Rouskuva wokmix ja Värikäs wokmix
– Salaattipussit: Freshmix ja Voimasalaatti
– Lisukkeet: Lehtikaali ja Pinaatti
– Puolukkatuorepuuro ja Mustikkatuorepuuro
Näiden lisäksi Mian ja perheen tulee nauttia myös muita ruokia päivittäisen täysipainoisen ravinnonsaannin turvaamiseksi.
Hetki-tuotepakkauksista näkee, kuinka paljon ne sisältävät kasviksia per annos.
Suositeltu määrä kasviksia päivässä on 500 grammaa ja se vastaa noin 5-6 kourallista kasviksia. Karim muistuttaa, että kannattaa tähdätä hieman isompaan määrään, että saa ainakin vähimmäismäärän täyteen.
En ole tajunnut monipuolisia vaihtoehtoja ja laajaa valikoimaa
Mia jää vielä pohtimaan haastetta ja yhteisiä valintoja.
– Olen aina ollut aika valmisruokavastainen, enkä ole viime aikoina edes tutkinut tarjontaa.
Varsinkin äidiksi tulemisen jälkeen Mia suhtautui skeptisesti valmisaterioihin, mutta huomasi Hetki-projektin startatessa, että nykyään on tarjolla jo runsaasti hyviä ja terveellisiä valmiita aterioita sekä puolivalmisteita.
– En ole edes tajunnut kuinka paljon valikoima on laajentunut. Siellä on joukossa tosiaan oikeasti hyviä ja monipuolisia vaihtoehtoja. Enää ei tarvitse tyytyä vain niihin perus-makaronilaatikoihin ja mikropitsoihin Tämä tuli minulle kyllä yllätyksenä, Mia kiittelee ja jatkaa.
– Kun tutkimme Hetki-valikoimaa, löytyi sieltä paljon hyvältä kuulostavia juttuja ja minulle ihan täysin uusia vaihtoehtoja. Löysin terveellisiä ja houkuttelevia tuotteita, joiden ujuttaminen omaan ja perheen arkiruokailuun tulee olemaan helppoa.
Mia uskoo, että Hetki-tuotteiden lisääminen perheen kasvisvalikoimaan on erittäin tervetullut juttu.
Mia haastaa myös sinut perheinesi mukaan
Mia uskoo, että Karimin ohjeista tulee olemaan apua arjessa, vaikka asiat ovatkin jo osaltaan tuttuja.
– Haastan nyt itseni tekemään niin kuin on ohjeistettu ja pyrin saamaan kasviksista vielä rutiinin koko perheelleni. Toivon, että säännöllisestä kasvisten käytöstä tulee meille tapa, niin kuin hampaidenpesusta. Silloin ei tarvitsisi hirveästi enää kiinnittää siihen edes huomiota, vaan se tulisi itsestään kuin selkärangasta.
Ensimmäinen testiryhmäläisemme on mukana Hetki-testissä hyvillä fiiliksillä.
– Tämmöinen julkinen ulostulo pakottaa minut sitoutumaan tähän. Haastan sinutkin mukaan muuttamaan teidän perheenne arkirutiineja yhdessä meidän kanssamme!